Hlavní obsah

Večerní obloha nabízí blízké setkání tří těles

Novinky, Filip Šára

Na večerní obloze nastává blízké setkání Měsíce a planet Jupiter a Saturn. Odehraje se nad jihozápadním obzorem, ale najít ho není těžké, když tam bude zářit Měsíc, jak informoval Astronomický ústav Akademie věd ČR. Ne všude sice bude ve čtvrtek přát počasí, odborníci ale radí všímat si těchto dvou planet každý jasný večer - v následujících týdnech se k sobě budou přibližovat.

Foto: astro.cz, autor Antonín Hušek

Jupiter (jasnější vpravo) a Saturn na večerní obloze

Článek

„Podmínky pro pozorování oblohy nebudou tento večer úplně ideální - nad nízkou oblačností se bude většinou nacházet i vysoká frontální oblačnost, a to zejména ve východní polovině území,” napsala Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Výjimkou ale zřejmě podle ní bude Liberecko a Ústecko, kde se po přechodu studené fronty protrhá i nízká oblačnost a viditelnost by tam měla být dobrá.

Prosincová konjunkce jako úkaz staletí

„Pokud se to nyní 19. listopadu pro špatné počasí nepovede, příležitost bude zase v prosinci. Další setkání Měsíce s planetami Jupiter a Saturn nastane ve večerních hodinách ve dnech 16. a 17. prosince,” řekl Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Další možná známka života? Na Saturnově měsíci Enceladus našli čerstvý led

Věda a školy

Jestli to tedy počasí dovolí, budou Jupiter a Saturn nad jihozápadem pozorovatelné denně, ale společně blízko sebe i s Měsícem právě zase až 16. prosince. „Měsíc oběhne Zemi zhruba za měsíc, takže se jednou měsíčně s těmi planetami potká,” dodal Suchan.

„A to už bude pár dní před úkazem staletí a planety budou velmi blízko sebe. V pondělí 21. prosince najdeme planety Jupiter a Saturn za soumraku, okolo 17. hodiny, ve velmi těsné blízkosti. Obě planety bude dělit pouhých 6’ (což je zhruba pětina průměru měsíčního úplňku) a pohled dalekohledem tak umožní obě spatřit i s jejich měsíci v zorném poli dalekohledu najednou,” pokračoval.

Mars mimořádně přistoupil k Zemi. Blíže bude až za 15 let

Věda a školy

Takto těsná konjunkce obou planetárních obrů podle něj nastala naposledy 16. července 1623 a znovu se podobného pohledu dočkají až další generace 15. března 2080. „Půjde tak o úkaz nikoliv století, ale staletí,” uzavřel astronom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám