Hlavní obsah

V Brněnské přehradě hubí sinice ultrazvukem

Právo, Jan Trojan

Moderní účinné metodě likvidující sinice v Brněnské přehradě pomohla náhoda prostřednictvím televizního pořadu. Na pořad se díval František Pochylý z Energetického ústavu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT).

Foto: Profimedia.cz

Sinice jsou známým indikátorem znečištění koupališť a původcem řady zdravotních potíží.

Článek

Blahoslav Maršálek z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, který pracuje v Centru pro výzkum toxických látek v prostředí, hovořil v pořadu o sinicích a Pochylého hned napadlo, že by se mohli spojit, protože se již tehdy zabýval myšlenkou likvidace sinic tzv. kavitací, kdy ve vysokém tempu 24 000 kmitů za sekundu vznikají a zanikají bublinky na ultrazvukové frekvenci. V těchto podmínkách nemohou sinice přežít. Mají totiž měchýřky, které je drží na hladině. V kavitaci se měchýřky zničí a s nimi sinice.

Předcházely pokusy

Oba profesoři společně provedli několik pokusů a sinice skutečně mizely. Na tomto principu bude snad ještě letos pracovat loď sbírající z hladiny vodu s vysokým obsahem sinic.

Pro vyšší kvalitu vody ve velkých nádržích byla vyvinuta rovněž originální metoda destratifikace. S úspěchem je používána při provzdušňování Brněnské přehrady prostřednictvím aeračních věží.

S pracovištěm prof. Maršálka spolupracoval také Botanický ústav Akademie věd ČR, firma ASIO a Výzkumný a vývojový ústav Sigma. Prof. Pochylý z VUT, otec myšlenky kavitace a odborníci z uvedených pracovišť postupně vyvinuli metodu k provzdušňování, při které využili aerační věže právě od firmy Sigma.

První zkoušky nedopadly dobře. Aerátor sice fungoval, ale z přílišné blízkosti u dna vířil sedimenty, takže sinice měly ještě více potravy k růstu. Odborníci pak doplnili aerátor čerpadlem, které okysličenou vodu od hladiny čerpá ke dnu.

Na Brněnské přehradě je nyní 15 aeračních věží a pět tzv. míchacích. Jsou ponořeny jen kousek pod hladinou a sahají téměř ke dnu. Aerační věže vedou ke dnu vzduch z atmosféry, míchací věže vhánějí ke dnu vodu od hladiny a  míchají ji na ploše kruhu o průměru sedmdesát metrů a výšce zhruba dvaceti metrů.

Věže plavci neublíží

Věže jsou konstruovány tak, aby neublížily přiblíživšímu se plavci a aby neomezovaly lodní dopravu. Jejich výkon podle potřeby mění řídicí systém umístěný v kontejnerech na břehu, odkud vedou rozvody elektrického napájení.

Metoda na principu kavitace je chráněna užitným vzorem a princip aeračních věží je přihlášen k patentování.

Letošní novinkou je ověřování zcela nové metodiky provzdušňování vody na principu umělé hladiny vytvořené těsně nad dnem nádrže. Kyslík bude do vody přenášen difuzí, takže se výrazně sníží energetická náročnost obohacování vody kyslíkem. Projekt vzniká v laboratoři fluidního inženýrství VUT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám