Hlavní obsah

Týden vědy začal, kvůli covidu poprvé online. Věnován je památce Rudolfa Zahradníka

Novinky, ČTK, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 2. listopadu odstartoval 20. ročník festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR. Věnován je památce kvantového chemika a bývalého předsedy akademie Rudolfa Zahradníka.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová na začátku letošního Týdne vědy a techniky

Článek

Letos je vědecká popularizační akce kvůli pandemii jiná –- přednášky odborníků jsou stejně jako dokumentární filmy až do neděle 8. listopadu ke zhlédnutí online. Podle organizátorů mají reflektovat dvě hlavní témata: „130 let historie neuniverzitního výzkumu v českých zemích” a „Pracoviště AV ČR v boji s koronavirem covid-19”.

Vznik nových výrazů během koronakrize, 60 let laseru, epidemiologické modely, systém včasného varování před zemětřesením. To je jen pár témat, která veřejnosti vědci představí.

Foto: Josef Landergott

Akademie věd představuje již 20 let návštěvníkům Týdne vědy a techniky aktuální vědecké poznatky a výsledky bádání ze svých pracovišť. Jinak tomu nebude ani letos -– navíc když jsou lidé znepokojeni vývojem a prognózou epidemiologické situace, hraje dostupnost současných odborných poznatků zásadní roli. Velmi mě proto těší, že i tentokrát festival nabídne široké veřejnosti pestrý program, včetně informací o koronaviru SARS-CoV-2 a covidu-19,“ prohlásila předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Podle ní bude možné i nahlédnout, jak jednotlivá pracoviště přispívají v boji proti koronaviru.

Ve 101 letech zemřela legenda astronomie Luboš Perek

Věda a školy

Součástí festivalu je tradičně promítání tematických dokumentárních filmů. Ani letos o ně zájemci o vědu nepřijdou. Kupříkladu snímek „Perkův dalekohled“ propojuje největší český dalekohled s fenoménem české astronomie Lubošem Perkem. Ten bohužel letos ve svých 101 letech zemřel.

Živé diskuze s vědci

Devízou akce je interaktivita veřejnosti s vědci. Tu se organizátoři rozhodli zachovat skrze živě vysílané diskuse vždy po odvysílání jejich přednášky ze sekce „Online z Národní“. Diváci přednášejícím budou moci zaslat své dotazy.

Veškerý program má být zdarma přístupný na webu akce.

V úterý bude například přednáška o vztahu k potravinám v době první vlny covidu, další dny o vývoji biočipu, filtrů a antivirových povlaků. „Pozornost může vzbudit i téma sobotní přednášky o morové epidemii v 6. století, která mohla být jednou z příčin zániku antického světa,” napsala Novinkám Markéta Růžičková z tiskového oddělení AV ČR.

Začal Festival vědy, tentokrát online

Věda a školy

Na zájemce dále čeká i povídání o přistání na Měsíci, debaty o původu nového typu koronaviru, robotika v zemědělství či rizika a přínosy lovu a konzumace masa z buše – poslední dva příklady jsou pod patronátem České zemědělské univerzity v Praze.

V Akademii věd vyvinuli nový typ přístroje na podporu dýchání. Pomůže i lidem s covid-19

Koronavirus

„Oslavte s námi 130. výročí založení předchůdkyně dnešní Akademie věd ČR,” vyzvala Zažímalová a dodala, že některé akce proběhnou i venku, pokud to počasí dovolí.

Rovněž v pondělí odpoledne dodala, že festival je věnován památce kvantového chemika a bývalého předsedy Akademie věd Rudolfa Zahradníka, který zemřel 31. října ve věku 92 let.

Zemřel chemik Rudolf Zahradník, učil i kancléřku Merkelovou

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám