Hlavní obsah

Tisícům studentů hrozí nemožnost dokončit studium, varuje Rada VŠ

Praha

Několika desítkám tisíc studentů hrozí, že nebudou moci dokončit studium. Programy akreditované původní komisí, kterou loni nahradil nový úřad, nejpozději za tři roky skončí a nebudou prodlouženy. Uvedl to předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer. Naléhá tak na ministerstvo školství, aby upravilo vysokoškolský zákon. Dle resortu ale současná právní úprava umožňuje dostudování i po vypršení akreditace.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Studentům, kteří nastoupí ke studiu v září 2017 do nyní akreditovaného studijního programu, akreditace skončí v srpnu 2019, a ti studenti budou 1. září 2019 na vodě,” řekl Fischer.

Vysoké školy považují situaci za vážnou, a žádají proto ministerstvo, aby situaci řešilo. Chtěly by, aby předložilo technickou novelu zákona o vysokých školách a Sněmovna ji projednala ve zrychleném znění. „Jinak není reálná šance, že se to do voleb vše stihne,” dodal Fischer.

MŠMT: Povinnost zajistit dostudování má škola

„Současná právní úprava umožňuje dostudovaní i v případě zániku akreditace, a to dokončením v jiném akreditovaném studijním programu. Povinnost zajistit dostudovaní stejného nebo obdobného studijního programu má vysoká škola. MŠMT již před časem vydalo metodický pokyn s tím, že tito studenti nebudou penalizováni poplatky za další studium,” reagoval na obavy náměstek ministryně Robert Plaga.

O novém způsobu akreditování rozhodla loňská novela vysokoškolského zákona. Má zlepšit kvalitu vysokoškolského vzdělávání. Nově byl vytvořen Národní akreditační úřad, který nahradil Akreditační komisi, a měl by zjednodušit akreditační procesy. [celá zpráva]

Aby měl úřad dost času na rozjezd, akreditace, které budou končit po 31. srpnu, budou prodlouženy na tři roky, tedy do srpna 2019.

Předchozí zákon akreditace prodlužoval

Vysoké školy nicméně podle Fischera už několik měsíců upozorňují na to, že novela nezohledňuje osud studentů, kteří studují ve stávajících studijních programech, jež byly akreditovány podle předchozího znění zákona. Ten umožňoval, aby se akreditace prodloužila do té doby, než studenti dostudují.

„Pro studenty, kteří letos nastoupí, tato možnost nebude, protože v bakalářských programech by měli končit někdy v roce 2020, a to už budou platit nové akreditace,” upozornil Fischer.

Pokud by se stávající zákon nezměnil, desítkám tisíc studentů by prý hrozilo, že svá studia nebudou moci dokončit. Případně by potom museli dostudovat v jiných studijních programech, než do kterých byli přijati.

Ministerstvo podle Fischera o situaci ví, ale dosud podle něj na výzvy vysokoškolských zástupců příliš nereagovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám