Hlavní obsah

Psí čich odhalí rakovinu tlustého střeva lépe než testy

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psi dokážou z lidského dechu rozpoznat, zda člověk trpí rakovinou tlustého střeva. Prokázali to japonští vědci ve studii, o níž píše časopis Gut s tím, že nemoc odhalí psi i ze stolice. Hlavní postavou studie je osmiletá fenka labradorského retrívra Marine, jíž dali vědci očichat vzorky dechu a stolice 300 osob, z nichž čtvrtina trpěla zmíněnou rakovinou.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

V prvním případě dokázala fena zjistit nemocné s 95procentní přesností, ve druhém dokonce s 98procentní přesností. Uměla rozlišit i zhoubné nádory od nezhoubných polypů.

Badatelé uzavřeli, že psi čichem umějí odhalit rakovinu tlustého střeva lépe než testy okultního krvácení do stolice a se stejnými výsledky jako kolonoskopie.

„Rakovina má svůj specifický pach, ale jeho chemické složení je neznámé. Jenom psi na to umějí reagovat,“ vysvětlil Hideto Sonoda z univerzity na ostrově Kjúšú. Podle něj ale nebude snadné využít zvířecí čich v běžné lékařské praxi.

„Problémem jsou náklady a čas nutný na výcvik. Čichová zdatnost a schopnost soustředění se navíc liší nejen mezi jednotlivými psy, ale i v případě téhož psa v různých dnech,“ podotkl.

Už dříve vědci zjistili, že psi dokážou odhalit rakovinu kůže, močového měchýře, plic, vaječníku a prsu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám