Hlavní obsah

Před začátkem léta záchranáři varují před dětskými úrazy

Praha

Před začátkem léta pražští záchranáři varují před stoupajícím počtem dětských úrazů. Loňské prázdniny lékaři záchranné služby ošetřili o pět procent více zraněných dětí než předešlý rok. Na konci školního roku také tradičně přibývá nezletilých opilců. Novinářům to řekl ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Článek

V loňském červenci a srpnu posádky pražských sanitek zasahovaly u 433 úrazů dětí, v roce 2007 přitom ošetřily 320 zraněných pacientů do 18 let. Největší nárůst záchranáři zaznamenali u dětí do tří let, zranilo se jich téměř 150.

Nejčastější příčiny úrazů: sport a zábava, ale i grilování

Nejčastější příčinou dětských úrazů je podle evidence záchranné služby sport a zábava. Se vzrůstající oblibou zahradního grilování stoupá i počet popálenin. Děti se také často poleptají, když se napijí dezinfekčních prostředků. Osm dětí se během loňských prázdnin zranilo pádem z výšky a 13 se pořezalo.

Podle Schwarze záchranáři nevědí, zda za zvyšující se počet úrazů může hektická doba, větší nebezpečnost dětských her, nedostatek míst, kde si mohou hrát, nebo nedostatečná péče rodičů. "Děti se v současné době soustředí na nebezpečnější zábavy," řekl Schwarz. Přibývá také zranění ve skateparcích nebo na cyklostezkách.

To záchranáře donutilo aktualizovat jejich databázi cyklostezek a přístupových cest k nim, aby se posádky lépe dostaly ke zraněným.

Nezapíjejte vysvědčení alkoholem, varují záchranáři

Záchranáři také rodiče varují, že na konci školního roku tradičně stoupá počet dětí, které vysvědčení zapijí alkoholem. "Díky jeho konzumaci skončí každoročně několik oslavenců v nemocničních zařízeních," uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Loni musely v době vysvědčení posádky sanitek pomáhat 12 opilým nezletilcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám