Hlavní obsah

Před 40 lety se dostala do vesmíru první československá družice

– Praha

První československá družice Magion 1 odstartovala do vesmíru přesně před 40 lety, 24. října 1978. Satelit, který se v raketě Kosmos-3M „svezl“ se sovětskou geofyzikální družicí Interkosmos 18, byl určen pro výzkum zemské magnetosféry a ionosféry – proto daný název. Družice jen o málo větší než videorekordér a vážící 15 kilogramů sloužila vědcům téměř tři roky, než v září 1981 shořela v atmosféře. Na další jsme si museli pár let počkat.

Foto: Jiří Karas, ČTK

Z pražské výstavy „Přátelství dobývá vesmír“ (1978). Jedním z exponátů byla první československá umělá družice Země Magion.

Článek

Než byl do vesmíru vypuštěn Magion 2, podíleli se čeští a slovenští vědci například na vybavení sond Vega 1 a 2, které zkoumaly Venuši a Halleyovu kometu (1984), nebo sond Fobos, jež v roce 1988 zamířily k Marsovu měsíci Phobos.

Na přelomu 80. a 90. let se do vesmíru konečně vznesly další dva magiony, podstatně větší a lépe vybavené než jejich předchůdce. Magion 2 dne 28. září 1989, Magion 3 dne 18. prosince 1991.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Pozemní testovací modely družic Magion 1 (menší vpravo) a Magion 2

Družice s pořadovým číslem čtyři a pět vylétly v srpnu 1995 resp. 1996, poslední data z Magionu 5 pak výzkumníci dostali v prosinci 2002. Všechny družice Magion byly vyslány z ruského kosmodromu Pleseck.

Program Interkosmos: družice i Remek

Program pro socialistické země, později pojmenovaný Interkosmos, v rámci kterého se první čs. satelit dostal do vesmíru, započal v Moskvě roku 1967. [celá zpráva]

Do průzkumu se společně zapojili s odborníky z tehdejšího Sovětského svazu i ti z Československa, Polska, Bulharska, Maďarska, Německé demokratické republiky, Rumunska, Kuby a Mongolska. Později se přidal Vietnam.

Foto: Slávka Červená/CNC, Profimedia.cz

Pracovníci Ústavu fyziky atmosféry AV ČR (zleva) Václav Veselý a Jaroslav Vojta, kteří se na družici technicky podíleli. Fotografie je z roku 2009.

Součástí programu Interkosmos byly též lety s mezinárodní posádkou, díky kterým se do kosmu vypravili i občané jiných zemí než SSSR a Spojených států. Jako první letěl v březnu 1978 Čech Vladimír Remek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ondřejovská hvězdárna bude slavit výročí

Astronomická observatoř v Ondřejově si v neděli 21. října připomene výročí 90 let od odevzdání hvězdárny zakladatelem Josefem Fričem státu. Stalo se tak v den...

Výběr článků

Načítám