Hlavní obsah

Potápěči si zblízka prohlédli „UFO“ na dně Baltu

Nález tajemného oválného objekt na dně Baltského moře vyvolal před rokem senzaci. Ze všeho nejvíce připomínal malou vesmírnou loď, za níž se táhla zřetelná brzdná dráha. V posledních dvou týdnech se do hloubky 85 metrů k objektu ponořili potápěči, aby si objekt osahali. Na hladinu vynesli více otázek než odpovědí.

Článek

„Nemohu vysvětlit, co jsme viděli,“ uvedl jeden z potápěčů Stefan Hogeborn, který se ponořil s kolegy z Ocean X Team na dno Botnického zálivu. Jediné snímky z potápěčské výpravy a krátký klip zveřejnil server deníku Expressen. Ty jsou však nejasné.

Na dně je podle potápěčů skutečně objekt, který má oválný tvar a 60 metrů v průměru. Není prý pravděpodobné, že by se jednalo o útvar vzniklý sopečnou činností nebo přirozenou erozí. Okraje objektu jsou zaoblené a patrné jsou i pravidelné robustní hrany. Objekt je navíc vyvýšen o několik metrů nad dnem, na kterém spočívá, a stěny boků mají křivky ve tvaru houby.

Foto: Novinky/Expressen

Záběr povrchu objektu na mořském dně.

"Brzdná stopa" dlouhá 300 metrů, kterou sonar odhalil, pak potápěčům opravdu připomínala nejvíce ze všeho přistávací dráhu, po které objekt klouzal až na místo, kde nyní leží.

Otázkou pro další výzkum je i materiál objektu. „Nejprve jsme si mysleli, že je to kámen, ale je to něco jiného,“ uvedl potápěč Petr Lundberg. Ve středu objektu našli otvor ve tvaru vejce, který obklopovala podivná uskupení kamenů, připomínající malá ohniště.

Potápěči odebrali z objektu vzorky. Jejich následné analýzy, by měly poskytnout alespoň vodítka k odpovědím. Lovci senzací možná budou muset zapomenout na myšlenku, že jde o UFO. Zesilují však spekulace, že šlo o monument nějaké neznámé, dávné civilizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám