Hlavní obsah

Plaga: Opatření pro provoz škol od září chceme znát do konce července

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství chce do konce července znát protiepidemická opatření, která resort zdravotnictví stanoví pro provoz škol od září. Na středečním společném jednání školského a zdravotního výboru ve sněmovně to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda na konci června schválila, jak se budou děti na začátku školního roku testovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Podle Plagy je třeba doplnit to, jestli děti budou ve školách nosit roušky a jestli budou mít nějaké další povinnosti. „Počítáme s tím, že nastanou i různé scénáře,” poznamenal.

Netestovaní ve škole v roušce či respirátoru

Už schválená pravidla pro testování naznačují, že otestované nebo očkované děti nebudou při výuce muset nosit roušky, jak tomu bylo i na jaře a před koncem školního roku.

Povinné budou roušky a respirátory pro školáky, jejichž rodiče je odmítnou nechat otestovat, jinak se nemohou prezenční výuky účastnit.

Odstup mezi dávkami se zkrátí na 21 dní. Školáci, kteří si pospíší, se vyhnou testům

Domácí

Registrace pro děti ve věku 12 až 15 let k očkování byly spuštěny od 1. července, odstup mezi první a druhou dávkou vakcíny se zkrátí na 21 dní.

Děti, které očkované dvěma dávkami nebudou, se budou muset nechat při nástupu do školy třikrát otestovat, v plánu je testování hned ve středu 1. září (u prvňáčků podle dřívějších informací má jít o 2. září), poté v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září. Podle výsledků prvních dvou se pak rozhodne, zda v daném okrese bude testování pokračovat i dál.

Žáci se na začátku září třikrát otestují na covid

Věda a školy

„Pokud bude v daném okrese zachyceno 25 případů na 100 000 provedených testů v součtu dvou prvních termínů, bude se pokračovat v testování jednou týdně,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Veřejná zakázka na nové testy

Podle Plagy je ale nutné myslet předem na to, aby bylo antigenních testů dostatek i v případě, že by se s testováním muselo pokračovat. Správa státních hmotných rezerv vypsala veřejnou zakázku minulý týden v pátek. Poptává 4,2 milionu testů s opcí na dalších 1,6 milionu.

Kdo se neotestuje, bude ve škole sedět v roušce, plánuje ministerstvo

Domácí

Začátek jednání výboru narušili účastníci z řad veřejnosti, kteří v místnosti seděli bez respirátorů. Předsedkyně výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) pohrozila tím, že výbor bude přesunut do jiné místnosti a bude neveřejný. Jednu ženu vyvedla ochranná služba, druhá se povinnosti podrobila.

Dvě pětiny nákaz zjištěných u dětí od dubna odhalilo testování ve školách

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám