Hlavní obsah

Paleontologové objevili v poušti Atacama obří zuby dávného žraločího predátora

Z písku v chilské poušti Atacama se podle předního paleontologa Pabla Quilodrana doslova vynořují obrovské zuby megalodonů, vyhynulého druhu žraloků, kteří mohli dorůstat do délky minimálně až 16 metrů. Poušť Atacama, kdysi z velké části ponořená pod dnešním Tichým oceánem, je totiž v současnosti dokonalým místem pro uchování takových pravěkých pokladů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci objevili zub obřího prehistorického žraloka v poušti AtacamaVideo: Reuters

 
Článek

Oblast nálezů přezdívaná „pouštní hřbitov fosilií“ ukazuje pozůstatky tvorů, kteří se kdysi před miliony lety pohybovali po Zemi, přesněji řečeno pod vodou.

„Cenným nálezem je právě masivní čelist druhu žraloka megalodona, jednoho z největších predátorů, jaký kdy žil,“ konstatoval nyní Quilodran.

Stopy z Kréty by mohly patřit nejstaršímu vzpřímenému předchůdci člověka

Věda a školy

Agentura Reuters zprostředkovala video s objevenými zkamenělinami, zaujme především obří zub pradávného mořského dravce. Obecně mohl měřit i 18 centimetrů.

„Velký zub“

Megalodon (Carcharocles megalodon, v překladu „velký zub“, či také Otodus megalodon) je vyhynulý druh žraloka, který žil podle zatím nejnovějšího datování před asi 23 až 3,6 milionu let během období od raného miocénu do pliocénu.

Podle jedněch vědeckých názorů patřil do čeledi lamnovití (Lamnidae) a byl blízkým příbuzným velkého žraloka bílého (Carcharodon carcharias), podle jiných např. do vyhynulé čeledi Otodontidae.

Prehistorické rybě hrozí vyhynutí. Po 65 milionech let totiž přišli lidé

Věda a školy

Megalodon mohl vzhledem připomínat mohutnějšího žraloka bílého či se mohl podobat žraloku velikému (Cetorhinus maximus) či písečnému (Carcharias taurus).

V Egyptě našli 43 milionů let starou fosilii čtyřnohého předchůdce velryby

Koktejl

Zkameněliny naznačují, že tento prehistorický žralok mohl měřit na délku až okolo 16 metrů - ti obzvlášť velcí zřejmě i více, možná až 20 metrů, přičemž megalodon mohl vážit cca 30 až 50 tun. Jeho velké čelisti, vybavené silnými a robustními zuby sloužícími k zabíjení a trhání kořisti, mohly vyvinout při skousnutí sílu 108 500 až 182 200 newtonů.

Jeho potravou pravděpodobně byli i kytovci, jenže megalodon na rozdíl od nich vymřel, i když se dávnými oceány proháněl takřka 20 milionů let.

Žraločí šupiny odhalily dávné vymírání

Věda a školy

„Nebyl to ale on, na jehož predační tlak odpověděly velryby růstem ještě dříve, než naplno začal nemilosrdný cyklus ledových dob?“ zamýšleli se před lety biologové, jak je možné, že se z velryb stali obři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám