Hlavní obsah

Ostravská matematička je vášnivou sběratelkou historických kalkulátorů

Ostrava

Ostravská učitelka matematiky Zuzana Václavíková je vášnivou sběratelkou kalkulátorů, zejména těch historických. Ve sbírce má přes stovku funkčních exponátů. Sbírá prakticky všechny výpočetní pomůcky - abaky, mechanické kalkulátory, elektromechanické kalkulátory, sčítací stroje, kapesní strojky.

Foto: Pro Novinky Zdeněk Děda, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Učím na katedře matematiky Ostravské univerzity. Aritmetika a styly výpočtů mi jsou proto blízké, historicky mě zajímalo, jak se výpočty prováděly. Dneska jsme zvyklí na běžné kalkulačky, ale v minulé době se počítalo úplně jinak," uvedla Václavíková.

Před několika lety se jí dostala do rukou první mechanická kalkulačka. "Samozřejmě mě okamžitě zaujala, čímž se spustil celý koloběh sbírání," přiblížila začátky svého koníčku.

Exponáty, které jsou většinou starožitnostmi, získává převážně z bazarů, od známých, výměnou od jiných sběratelů, některé díky webovým aukčním portálům. Ve své sbírce má i stařičká primitivní počítadla.

"Zaměřuji se na mechanické, starší kalkulátory, protože mě stroje zajímají z pohledu konstrukčního, jak pracovaly, a z pohledu výpočetních možností, které v té době skýtaly," uvedla. O moderní přístroje takový zájem nemá. "Ty jsou prakticky všechny stejné," podotkla.

"Pro mě jsou nejvzácnější mechanické kalkulačky, které pocházejí ze začátku 20. století a jsou založené na principu ozubeného kola s výpočtem zubů," konstatovala.

Manžel ji v jejím hobby, stejně jako škola, podporuje. Její sbírku mohli nedávno vidět návštěvníci knihovny v Ostravě-Mariánských Horách, kde měla o historických kalkulátorech přednášku. Jinak má historické exempláře uskladněné v prostorách univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám