Hlavní obsah

Objev českobudějovických archeologů pochází z přemyslovských dob

– České Budějovice
Právo, kal

Českobudějovičtí archeologové vyzvedli ve středu dřevěnou schránku, v níž jsou s největší pravděpodobností uloženy ostatky Jindřicha Libraria. Ten byl podle historiků prvním převorem českobudějovického dominikánského kláštera a také zpovědníkem a rádcem krále Přemysla Otakara II.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Archeologové s ostatky

Článek

Schránka byla více jak sedm set let schována v gotické zdi klášterního kostela Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Nález z dřevěné schránky v kostele

„Vyzvedli jsme schránku, na které je napsáno, že kosti uvnitř patří prvnímu převorovi Jindřichu Librariovi. Ostatky budou v následujících dnech zkoumat antropologové. Našli jsme dlouhé kosti, lopatkovou kost i malé kůstky, zřejmě zvířecí,“ uvedla Zuzana Thomová, archeoložka Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Archeologové s ostatky

Na to, že v jedné z gotických zdí klášterního kostela jsou uložené předměty, přišli archeologové letos v lednu při geofyzikálním průzkumu. Na jaře do nalezené dutiny ve zdi umístili malou kameru, která prostor zdokumentovala. Ve středu pak kus zdi šetrně vybourali a schránku vyndali.

„O tom, že tady byl první převor Jindřich Librarius pohřben se vědělo i nevědělo. Léta se o tom sice mluvilo, ale nikdy se průzkum neuskutečnil. Až teď,“ dodala Thomová. Před schránkou s ostatky našli archeologové ještě jednu dřevěnou truhlu. V té byly písemnosti z roku 1893.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám