Hlavní obsah

Neuron ocení vědce nejen za výzkum virů

– Praha

Mladí čeští vědci dostanou od nadačního fondu Neuron ocenění za výzkum virů i matematické logiky, rovněž za české prvenství v naklonování myší. Každý z nich obdrží i čtvrtmiliónovou finanční odměnu. Informovala o tom Lada Brůnová z Neuronu.

Foto: Profimedia.cz

Nachlazení patří k virovým onemocněním.

Článek

Ocenění poputuje za biologem Pavlem Plevkou, který zkoumá pikornaviry způsobující běžná nachlazení i záněty mozku, ekonomem Filipem Matějkou, který pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí a státu, i bioložkou Helenou Fulkovou, která jako první z Česka naklonovala myš.

Cenu si odnesou i chemik Petr Slavíček, který se zabývá ultrarychlými ději v molekulách, fyzik Jindřich Kolorenč, jenž pracuje na poznávání principů chování elektronů a zvýšení účinnosti solárních panelů, a také matematik Emil Jeřábek, specialista na logiku.

Osobnosti se skvělými výsledky

Všem laureátům je méně než 40 let a ocenění dostanou za vynikající badatelské výsledky od fondu, který podporují mecenáši. Slavnostní ceremoniál se uskuteční ve středu 18. května v pražském Divadle Archa.

„S každým dalším ročníkem Cen Neuron je víc a více patrné, že laureáti mají nejen excelentní vědecké výsledky, ale jsou i skutečnými vědeckými osobnostmi, které si laťku a horizont své práce určují bez ohledu na překážky dané prostředím,” uvedla ředitelka NF Neuron Hana Křepelková Rezková.

Ceny Neuron jsou každý rok předávány v oborech fyzika, chemie, matematika, medicína a ve společenských vědách a nově od letošního roku také v oboru biologie.

Chce prokázat existenci pralesního krokodýla

Fond také představí vítěze letošního ročníku Expedice Neuron, která financuje české badatelské výpravy. Letos si nově půl miliónu rozdělí dva týmy. Odborná porota vybrala projekt Václava Gvoždíka z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR, který dostane 250 tisíc korun. Peníze chce použít na výzkum v Kongu a prokázat existenci nového druhu afrického pralesního krokodýla.

Dalšího čtvrt miliónu daruje mecenáš na druhý projekt, který byl vybrán jako takzvaná Divoká karta Expedice Neuron. Lékař Tomáš Páleníček chce odpovědět na otázku, zda má rituální užití psychedelika ayahuasky z klinického i neurobiologického hlediska antidepresivní potenciál. Poznatky týmu, který se vydá v srpnu 2017 do Peru, by mohly významně přispět ke snížení utrpení depresivních pacientů.

V rámci ceremoniálu bude vyhlášen i autor nejlepšího vědeckého snímku, který získá šek na 100 tisíc korun. Nadační fond představí také dětskou vědeckou naději – čtrnáctiletého biologa Marka Brousila, kterému splní přání v začátcích jeho vědeckého bádání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám