Hlavní obsah

Masarykova univerzita chce postavit centrum CARLA za 580 miliónů korun

Právo, ťas
Brno

Centrum pro podporu humanitních věd (CARLA) v areálu Filozofické fakulty chce postavit Masarykova univerzita z prostředků Operačního programu Věda a výzkum pro inovace. Cílem je vybudovat moderní zázemí zejména pro doktorské studium a výzkum. Součástí projektu za 580 miliónů korun je také rekonstrukce dlouhodobě nevyhovujících prostor fakulty. Projektovou žádost už zástupci univerzity odevzdali na ministerstvo školství.

Článek

„Vytvoření odpovídajících prostor pro Filozofickou fakultu je pro univerzitu prioritou. Některé její budovy se dlouhodobě nacházejí v nevyhovujícím stavu, ale ani přes dřívější přísliby ministerstva školství se prostředky na rekonstrukci nepodařilo získat. Zvolili jsme proto cestu evropských fondů. Připravili jsme kvalitní projekt a nic by nemělo bránit tomu, aby fakulta potřebné prostředky získala,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Rozhodnutí o přidělení prostředků lze očekávat už začátkem příštího roku. Přestavba by tak mohla být hotova na konci roku 2014.

Klíčovou součástí rekonstrukce bude zbourání tzv. traktu B2, který se nachází v areálu fakulty v ulici Arna Nováka, a stavba nové budovy na stejném místě. Ta bude mít šest nadzemních a dvě suterénní podlaží, v nichž bude umístěno podzemní parkování a depozitář knih propojený se stávající fakultní knihovnou. Plánuje se i rekonstrukce sousedních budov A a B1, nové řešení vstupu a úprava nádvoří.

„Naším cílem je především vybudovat moderní infrastrukturu, která vytvoří podmínky pro kvalitní doktorské studium a špičkovou vědeckou práci,“ uvedl vědecký ředitel projektu Jan Zouhar.

Budovy A a B1 byly postaveny v letech 1871–72 a 1905 pro městský sirotčinec. Fakulta je začala postupně využívat v letech 1919–1923 a od té doby nebyly kompletně rekonstruovány. Objekt B2 byl postaven v roce 1922 jako dočasná stavba a měl být do deseti let nahrazen novou budovou. Nakonec ale sloužil až do loňského léta, kdy musel být kvůli narušené statice uzavřen. Část fakulty se proto přesunula do náhradních prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám