Hlavní obsah

Letošní rok bude zřejmě rekordně teplý, hlásí NOAA

– New York

Rok 2020 se pravděpodobně zařadí mezi pět nejteplejších roků v dějinách měření. Se skoro 50procentní jistotou se v historických tabulkách dostane na první místo. Oznámili to ve čtvrtek vědci z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA). Letošní leden byl podle nich teplejší než kterýkoli v amerických 140letých záznamech. Nezvykle málo chladný byl i v Česku.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Teplotní průměr byl minulý měsíc o 1,14 stupně Celsia nad normou pro 20. století, uvedl minulý týden NOAA.

„I náš leden s průměrnou teplotou 0,3 °C byl nadnormální v porovnání s obdobím mezi lety 1981 až 2010, kdy šlo zhruba o –2 stupně,“ připomněla pro Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Zima letos nebyla a už ani nebude. Přichystejme se na teplé jaro

Evropa

Leden byl prvním kolem pomyslného závodu

V rámci celosvětového počasí se více od dlouhodobých průměrných hodnot odklonil pouze prosinec 2015 a únor a březen 2016.

Právě rok 2016 aktuálně drží 12měsíční globální rekord, k čemuž tehdy přispěl mimořádně intenzivní klimatický jev El Niño. Ten letos počasí ve světě neovlivňuje, přesto však podle klimatoložky NOAA Karin Gleasonové lze na stav po uplynulém měsíci nahlížet tak, že „jsme dokončili první kolo ve 12kolovém závodě a jsme v jeho čele“.

„Podle našich pravděpodobnostních výpočtů je v podstatě jisté, že 2020 se zařadí do první desítky nejteplejších roků,“ citoval odbornici deník The New York Times.

Zmíněná analýza rovněž uvádí, že globální teplotní průměr se letos na 98procent dostane do „top pětky“ a na 49 procent bude za dobu meteorologických měření úplně nejvyšší.

Navzdory „slabšímu“ Slunci

V posledních několika letech byla teplota vzduchu o více než jeden stupeň Celsia nad hodnotami z předindustriální éry. Lidstvo zaznamenalo v uplynulých deseti letech nejteplejší dekádu a meteorologové očekávají, že trend bude v následujících letech pokračovat. Ti britští v lednu předpověděli pro tento rok průměr převyšující o 1,1 stupně Celsia normu z 19. století.

Hlavní příčinu oteplování vidí vědci v emisích skleníkových plynů, které jsou výsledkem lidských aktivit. Lídři zemí světa se v roce 2015 zavázali k jejich postupnému snižování v tzv. pařížské klimatické dohodě s cílem udržet globální oteplování „výrazně pod dvěma stupni Celsia“. Země Evropské unie slíbily do roku 2030 emise omezit o 40 procent oproti stavu z roku 1990.

Počasí může letos bláznit, říká NASA. Sluneční aktivita bude nejnižší za 200 let

Věda a školy

To vše se tedy má dít i navzdory letošní slabší sluneční aktivitě. Ta však nepřinese celkové ochlazení (to jen místy), spíše různé anomálie v počasí.

Teplo v únoru. Počasí přepisuje rekordy

Počasí

Teplotní rekordy každopádně sčítá i únor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám