Hlavní obsah

Hladiny moří rychle stoupají, varují vědci z panelu OSN

Monako

Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) ve středu vyzval politiky a vědce k urychleným činům, pokud mají být odvráceny dalekosáhlé důsledky stále rychlejšího tání ledovců a dalších ledových mas pro miliony lidí. Experti v Monaku uvedli, že hladiny moří nyní stoupají dvakrát rychleji, než tomu bylo v průměru během 20. století, a to o 3,6 milimetru ročně.

Foto: Profimedia.cz

Tání ledových mas zvyšuje hladiny světových oceánů.

Článek

Hladina světových oceánů stoupne do konce tohoto století o jeden metr, zatímco během celého 20. století to bylo o 15 centimetrů. Pokud se nezpomalí tempo globálního oteplování, v mořích značně ubude množství ryb a hurikány budou silnější, varoval panel.

Tyto změny způsobí škody nejen 71 procentům světa pokrytým oceány a deseti procentům planety pokrytým sněhem a ledem; uškodí také lidem, živočichům, rostlinám, infrastruktuře a globální ekonomice, konstatoval IPCC.

„Oceány a zaledněné části světa mají velké problémy, což znamená, že je máme i my,” podotkl jeden z vedoucích autorů studie Michael Oppenheimer. „Změny se zrychlují,” dodal.

Dopady klimatických změn jsou stále intenzivnější, uvedli meteorologové

Amerika

Vědci vše zahrnuli do zvláštní zprávy o oceánech a kryosféře v době klimatické změny. (Kryosféra je veškeré prostředí Země, kde se voda nachází v pevném skupenství, jde tedy o mořský led, jezerní led, led na řekách a menších tocích, sněhovou pokrývku, ledovce, ledové čepice, příkrovy a zamrzlé půdy včetně permafrostu – pozn. red.)

Zpráva ukazuje, že oteplování planety, kterému napomáhá lidská činnost, silně poškozuje moře a ledové masy. Jedním z alarmujících důsledků je právě stále rychlejší vzestup hladiny moří, upozorňují experti. Pouze výrazné snížení skleníkových plynů, ochrana ekosystémů a uvážlivé zacházení s přírodními zdroji mohou tento dramatický vývoj ještě zvrátit.

Aktivistka Greta se zúčastnila pochodu za klima, po celém světě demonstrovaly statisíce lidí

Amerika

„Miliony lidí v ulicích v pátek jasně ukázaly, že už nepřijmou apatii, výmluvy a nečinnost světových vůdců, slabých a neschopných odolávat moci průmyslu fosilní energie,” citovala agentura AFP mezinárodní ředitelku organizace Greenpeace Jennifer Morganovou.

Oceány pohltily čtvrtinu emisí

Přibližně 130 odborníků z 36 zemí analyzovalo dva roky aktuální studie o oceánech a ledových masách a shrnulo důsledky změny klimatu na pobřeží a ostrovy, člověka a přírodu. Vědci a diplomaté z 195 států IPCC o těchto závěrech v uplynulých pěti dnech debatovali na konferenci IPCC a v úterý schválili shrnutí 900stránkové zprávy, která byla zveřejněna ve středu.

Oceány, které pokrývají více než 80 procent povrchu planety, pohltily přibližně čtvrtinu emisí skleníkových plynů vyprodukovaných člověkem. Hmatatelnými důsledky této skutečnosti jsou vzestup teploty moří, zvýšení jejich kyselosti a úbytek kyslíku. Tyto změny jsou tak významné, že přinášejí dopady na ekosystémy životně důležité pro člověka.

Hladiny moří mohou do roku 2100 stoupnout o více než dva metry a ne jen o metr

Věda a školy

Ušetřeny ničivých dopadů globálního oteplování nejsou ani póly, ledovce a permafrost. Vzestup hladiny spojený s táním ledu v Antarktidě a Grónsku ohrozí četné pobřežní regiony, malé ostrovní státy i velké metropole jako New York nebo Šanghaj, stejně jako delty Gangy nebo Mekongu, píše agentura AFP.

I kdyby svět dokázal udržet globální oteplení do dvou stupňů ve srovnání s předindustriální érou, jak státy slíbily v pařížské dohodě, zánik některých obcí by byl podle AFP nevyhnutelný. I dnes, při oteplení o jeden stupeň Celsia, jsou už dopady silně citelné při bouřích, záplavách, vedrech a obdobích sucha.

Reklama

Související články

Studenti stávkovali za lepší klima

Čeští studenti se v pátek pochodem přidali k celosvětové iniciativě požadující ochranu klimatu, kterou o rok dříve svými stávkami před švédským parlamentem...

Výběr článků

Načítám