Hlavní obsah

Evoluce v přímém přenosu: pavouci upouštějí od spřádání sítí

Právo, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pohled krásné pavoučí sítě se do budoucna možná stanou vzácností. Nové výzkumy ukazují, že přibližně polovina z čeledi osminohých predátorů přestala charakteristické sítě spřádat a přešla na prostý lov. Informuje o tom studie zveřejněná v odborném časopise PLoS ONE.

Foto: Profimedia.cz

Pavučiny mají především zajišťovat potravu. Ilustrační foto

Článek

Pavoučí sítě jsou nejen krásné, ale mají zajišťovat především potravu. Jenže taková síť nutí pavouka k setrvání na jednom místě a často bez valného úspěchu. Sítě navíc často někdo zničí či poškodí, takže - kdo to má stále opravovat.

Výzkumníci z německého Kielu zjistili, že pavouci stále častěji ustávají ve spřádání sítí a věnují se přímému lovu. Své oběti lapají přímo a slouží jim k tomu lepkavé váčky na volných předních nohou, tzv. scopulae. Tyto váčky jsou tvořeny tisíci jemných lepkavých štětinek. Když jsou vztyčené, spolehlivě přilnou k tomu, s čím se dostanou do kontaktu.

Kielští výzkumníci bádáním mezi desítkami tisíc druhů pavouků zjistili, že tyto lepkavé štětinky má 83 procent pavouků, kteří holdují volnému lovu. Zatímco u pavouků, kteří spřádají sítě, se scopulae vyskytují jen u jednoho procenta.

Jsme tak svědky evoluce v přímém přenosu, kdy se k potřebnému životnímu stylu část pavouků dovyvinula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám