Hlavní obsah

Etna v noci opět soptila, vychrlila popel do výšky čtyř kilometrů

Dlouhé proudy rozžhavené lávy stékaly po úbočí Etny, když v úterý v noci znovu vybuchla. Tato nejaktivnější a s nadmořskou výškou 3350 metrů nejvyšší činná evropská sopka může na Sicílii „vyrazit do akce” hned několikrát za rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční výbuch EtnyVideo: Reuters

 
Článek

Sopka Etna na italském ostrově Sicílie začala v úterý chrlit „fontány” horké lávy, přičemž popel se dostal podle tamních médií až do výšky zhruba čtyř kilometrů. Erupci doprovázelo dunění a otřesy, které však již mezitím ustaly.

Etna se sice probouzí k životu často, nicméně jen zřídka způsobí nějaké významnější škody. Po nynějším výbuchu z jihovýchodního kráteru sopečný popel například pokryl auta v nedaleké vesničce Milo v provincii Catania, informovala agentura Reuters.

Předvánoční erupce

Naposledy vyvíjela svou činnost Etna velmi nedávno, před Vánoci. Tehdy se výbuchy objevily hned ve třech kráterech, ze kterých vytryskla láva a létaly kameny.

Etna znovu soptí. Láva chrlí ze tří kráterů

Evropa

Samotná hora se rozkládá na hranici africké a euroasijské tektonické desky a nejstarší záznamy o jejích výbuších pocházejí až z roku 425 před naším letopočtem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám