Hlavní obsah

Do Olomouce zavítají světoví rostlinní biotechnologové

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nových trendech v rostlinných biotechnologiích, genomech hospodářských plodin či o možnostech využití biologicky aktivních látek z rostlin v medicíně, farmaceutickém průmyslu a zemědělství budou hovořit účastníci mezinárodní konference Biotechnology of Plant Products – Green for Good IV. Ta se bude od 19. do 22. června konat na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého (UP) v Olomouci.

Foto: Přírodovědecká fakulta UP

Odborník na chemickou ekologii John Pickett, jeden z významných hostů

Článek

Pozvání pořádajícího Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) přijali přední odborníci z více než dvacítky zemí světa. S jejich bádáním se bude moci seznámit i veřejnost, a to v mobilní laboratoři v centru Olomouce.

„Konferenci pořádáme počtvrté. I předchozí ročníky byly velmi kvalitní, letos se nám podařilo vytvořit extrémně silný vědecký program. Konference se stala jednou z pravidelných akcí Evropské biotechnologické federace, do které CRH patří, a připojila se i Evropská fytochemická společnost,“ poznamenal děkan přírodovědecké fakulty a ředitel centra Ivo Frébort.

Spojené státy vyslaly své kapacity

K nejvýznamnějším hostům bude patřit Patrick Schnable z Iowa State University a Clint Chapple z Purdue University v USA. Rostlinný genetik Schnable měl podle UP zásadní podíl na rozluštění genomu kukuřice, v současné době se snaží propojit znalosti o genomech rostlin s poznatky získanými při zemědělské praxi prostřednictvím robotického snímání.

Biochemik Chapple se zabývá biosyntézou ligninu, který je důležitou stavební složkou dřevin, ale zároveň omezuje jejich průmyslové využití. Ve svém výzkumu se snaží modifikovat strukturu ligninu tak, aby šlo z rostlinného materiálu lépe připravit základní látky pro průmyslovou výrobu a nahradit tak fosilní zdroje.

„Účast obou skutečně excelentních vědců finančně podpořilo americké ministerstvo zahraničí, což je poměrně ojedinělá záležitost a pro nás velká pocta. Dává to konferenci obrovský kredit,“ doplnil Frébort.

Již podruhé do Olomouce přijede i přední světový odborník na chemickou ekologii a nositel Wolfovy ceny za zemědělství John Pickett z Velké Británie. Zhruba 170 účastníků bude moci poznávat nové trendy a sdílet informace z oblasti genomiky, genetiky a biotechnologií rostlin. Mluvit se bude i o stresových faktorech u rostlin či interakcích mezi rostlinami a mikroorganismy.

Mobilní laboratoř vyvrátí mýty

O práci rostlinných biotechnologů, genetiků či biochemiků se letos více dozvědí také zájemci z řad veřejnosti.

V mobilní laboratoři na Horním náměstí v Olomouci je vědci a lektoři z tamní Pevnosti poznání laickou a zábavnou formou seznámí mimo jiné s problematikou geneticky modifikovaných rostlin a vyvrátí mýty, které o nich panují. Objasní také možnosti, jimiž mohou vědci čelit hrozbě nedostatku potravin pro stále se zvětšující populaci na Zemi.

„Odborníci a studenti přiblíží širší veřejnosti také fenomén molekulárního farmaření nebo interakce rostlin a mikrobů, pomocí výkonných lup a mikroskopů budou moci zájemci objevovat svět rostlinných buněk. Uvidí i funkční model elektronového mikroskopu,“ uvedl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Mobilní laboratoř bude pro zájemce přístupná od 16. do 22. června od 11 do 18 hodin.

Reklama

Související články

Odborníci na nanotechnologii nadchli

S uznáním stovek návštěvníků se setkali v Pardubicích odborníci na nanotechnologie, kteří ve středu odpoledne představili některé možnosti praktického využití...

Výběr článků

Načítám