Hlavní obsah

Čína vyslala k Měsíci zkušební loď

– Peking

Čína v pátek udělala další krok ve svém ambiciózním programu dobývání Měsíce. Vyslala k Luně loď, která ji bude obíhat a získávat data pro budoucí mise, aby našla vhodné místo k přistání. Především ale slouží k ověření kvalit vyvíjené techniky, zejména rakety Dlouhý pochod 3C a lodě Čchang-i 2.

Článek

Raketa odstartovala z kosmodromu Si-čchang. Raketa Dlouhý pochod 3C vynesla do vesmíru loď Čchang-i 2. Ta dosáhne Měsíce za pět dnů. Obíhat jej bude ve výšce pouhých 15 kilometrů s cílem získat snímky míst vhodných k přistání.

Čína vyslala k Měsíci družici už v roce 2007. Ve vesmíru byla 16 měsíců, než byla navedena na kolizní kurs k lunárnímu povrchu.

Při další misi chce Čína k Měsíci vyslat průzkumné vozítko. Do konce příští dekády by ráda podnikla pilotovaný let s přistáním na povrchu.

Čína byla jako třetí země v historii po USA a SSSR schopna sama vyslat do vesmíru člověka ve své kosmické lodi vynesené vlastní raketou. První tchajkonaut odstartoval v roce 2003.

V roce 2008 tchajkonaut vystoupil z čínské kosmické lodě do volného prostoru. Čína plánuje vybudovat na oběžné dráze i vlastní orbitální stanici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám