Hlavní obsah

Čína možná zachytila známky mimozemské civilizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Největší sférický radioteleskop na světě možná zachytil známky mimozemské civilizace, uvedli čínští vědci. Ti našli několik případů „možných technologických stop a civilizací mimo Zemi“. Píše se to ve zprávě zveřejněné v úterý na serveru vydávaném čínským ministerstvem vědy a techniky. Ten ale později z nejasných příčin zprávu smazal.

Foto: Profimedia.cz

Největší radioteleskop na světě FAST v Číně

Článek

Tyto signály měl zachytit právě obří radioteleskop FAST, kterému se ale všeobecně přezdívá Sky Eye (Nebeské oko).

Kosmolog Čang Tchung-ťie následně lokalizoval několik úzkopásmových elektromagnetických signálů, které byly odlišné od těch, jež se objevily v minulosti.

Vědci hodlají vysílat nový vzkaz pro mimozemšťany

Věda a školy

Čang ale zároveň upozornil, že nové signály mohou být pouze rádiovým rušením. „Pravděpodobnost, že podezřelý signál je určitou formou rádiového rušení, je velmi vysoká a je třeba ji dále potvrdit, nebo vyvrátit. To může být dlouhý proces,“ řekl.

Radioteleskop FAST, nacházející se v čínské provincii Kuej-čou, dokáže podle serveru Business Insider detekovat slabé rádiové vlny z pulzarů a materiálů ve vzdálených galaxiích. Parabolický „talíř“ má anténu o průměru půl kilometru a dokončen byl v roce 2016. Oficiálně byl ale uveden do provozu minulý rok.

Od září 2020 je jednou z hlavních funkcí radioteleskopu hledání mimozemského života. Na programu spolupracuje Pekingská univerzita s vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Reklama

Výběr článků

Načítám