Hlavní obsah

Českou astrofotografií listopadu je snímek "dvojité" galaxie

Praha

Českou astrofotografií měsíce listopadu se stal snímek galaxie NGC 660 astronoma Martina Zelenky. Rozhodnutí poroty pořádající České astronomické společnosti oznámil Marcel Bělík. Jde podle něj o vzácnou galaxii s polárním prstencem. Galaxii objevil v roce 1784 anglický astronom s moravskými předky William Herschel.

Článek

Tato galaxie totiž nemá pouze obvyklý plochý galaktický disk plný hvězd, prachu a plynu, ale také disk druhý (prstenec), obíhající téměř kolmo k prvnímu. I když mechanismus vzniku tohoto bizarního tvaru není ještě plně objasněn, astronomové předpokládají, že druhý prstenec je tvořen materiálem další galaxie, který prochází plochým diskem této galaxie, vysvětlil astronom.

Z pozorování vzájemné rotace disků astronomové odhadují gravitační vliv temné hmoty obklopující tuto galaxii. Jak již název napovídá, temnou hmotu ve vesmíru nelze pozorovat přímo. Její množství je ale možné odhadovat z jejího gravitačního ovlivňování hmoty viditelné. A právě galaxie NGC 660 to umožňuje.

Galaxie NGC 660 je vzdálená od Země zhruba 24 miliónů světelných let. Pozorovat ji je možné pouze větším dalekohledem v kupě galaxií v souhvězdí Ryb. V průměru má kolem 36.000 světelných let, zatímco disk trosek materiálu z druhé galaxie je o něco větší, téměř 40.000 světelných roků. Mléčná dráha má průměr zhruba 100 000 světelných let.

V hlubinách vesmíru se nalézá několik set miliard galaxií. Jen některé z nich jsou vidět pouhým okem. NGC 660 patří podle Bělíka naštěstí k těm poněkud jasnějším a co víc, k těm krásnějším.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám