Hlavní obsah

AZ Smart má dlužit studentům milióny, někteří již podali žaloby

Praha

Firma AZ Smart nabízela pomaturitní vzdělávání, loni na podzim ale skončila. Studentům, kterých může být několik stovek, stále dluží zaplacené školné v souhrnné výši v jednotkách miliónů. Společnost se dle svých slov do potíží nedostala vlastní vinou, případ se snaží vyřešit. Poškození se však chtějí bránit, někteří podali žaloby. Ve čtvrtek informaci přinesl Český rozhlas, už dříve na případ upozornila televize Prima.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Společnost skončila kvůli tomu, že finanční prostředky potřebné pro provoz školy náhle chyběly. Ředitel je skladoval jinde než v sídle firmy. K tomuto místu měly neoprávněně přístup i jiné osoby. Domníváme se, že finanční prostředky byly po jeho smrti vybrány nebo zatajeny,” uvedl Aleš Kacl, který vystupuje jako mediální zástupce AZ Smart.

Na rodinu bývalého ředitele a zároveň jednoho z majitelů školy Martina Vaňka, který údajně spáchal sebevraždu, podala společnost trestní oznámení. Ve firmě prý chybí několik miliónů korun. „Šetření ještě běží,” dodal Kacl.

Firma nezná počet studentů ani dlužnou částku

Po téměř roce AZ Smart nezná jak přesný počet studentů, tak částku, kterou jim dluží. Poškozených ale může být podle Kacla několik stovek a dlužná částka se zřejmě bude počítat v jednotkách miliónů.

Studenti a jejich rodiče zvažují právní kroky. Několik z nich už podalo žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. „U soudu je podáno sedm žalob žáků AZ Smart. Vesměs jde v těchto věcech o zaplacení částky zhruba 20 tisíc korun,” potvrdila mluvčí soudu Alena Novotná. Dvěma žalobám už podle ní soud vyhověl, jednu zamítl a čtyři na verdikt ještě čekají.

Na firmu už někteří z poškozených podali koncem července také trestní oznámení. „Jsou dva možné postupy. Státní zástupkyně buď sezná, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu, a založí to, nebo shledá důvodné podezření ze spáchání trestného činu a postoupí to pražské policii,” uvedl minulý týden mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Pražská policie se k případu firmy AZ Smart odmítla vyjádřit. „S ohledem na trestní řád i zákon o ochraně osobních údajů neposkytujeme informace v souvislosti s konkrétní fyzickou či právnickou osobou,” řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám