Hlavní obsah

Kleopatra vsadila na klouny. Přepočítala se

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z památníku, který připomínal největší vítězství prvního římského císaře, zůstávají dnes už jen trosky. I ony mohou ale leccos prozradit o bitvě u řeckého Aktia, která před 2050 lety rozhodla souboj o vládu nad římskou říší, napsal britský deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Útěk Kleopatry a Marka Antonia po prohrané bitvě u Aktia byl zachycen na historické rytině.

Článek

Poté, co Caesarův adoptivní syn Oktavián u Aktia rozhodně zvítězil nad loďstvem svého protivníka Marka Antonia a jeho spojenkyně, egyptské královny Kleopatry, nechal zbudovat pomník na počest svého triumfu. Dochovaná římská poema z 1. století prozrazuje, že ve výklencích stavby skončily klouny z ukořistěných lodí.

Oktaviánovi jich padlo do rukou několik set. Pro památník vyčlenil vítěz 35 klounů, které tvořily hlavní útočnou zbraň starověkých válečných lodí.

Menší mrštné lodě měly navrch

Obří bronzové „špičáky“ určené k prorážení trupu nepřátelských plavidel vzal sice už dávno čas, leccos však prozrazují i samy výklenky, jež nyní vědci odhalili. Jejich analýza ukázala jejich různou velikost, což znamená, že se přizpůsobily tvaru a rozměrům umístěných klounů. Z podoby výklenků se tak dala vyčíst i velikost těchto zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace starořecké lodi s mohutným klounem

Z 35 vystavených klounů bylo podle archeologů 20 mimořádně velkých a zbylých 15 prostě obrovských. Největší výklenek zabíral 1, 7 metru široký kovový bodec. Z velikosti výklenků lze vyčíst, že jiné bodce měřily na výšku 1,6 metru a délku až 2,5 metru. Klouny z lodí Antonia a Kleopatry byly tedy až čtyřikrát větší než dosud největší známé starověké klouny.

Rozměry klounů prozrazují, že musely být umístěny na mimořádně velkých lodích. Jen taková plavidla dokázala bez poškození obstát při taranování, tedy při najíždění do nepřátelských lodí se záměrem prorazit jejich trup a potopit je. Na malé lodě se velké klouny instalovat nedaly právě kvůli riziku poškození při střetu s nepřítelem.

Dne 2. září 31 př. n. l. se v blízkosti Aktia střetly námořní síly obou uchazečů o vládu nad římskou říší.
Proti 400 válečným lodím Oktaviánovy flotily stálo 230 bojových plavidel Marka Antonia a 60 lodí královny Kleopatry.
Antonius a Kleopatra měli méně lodí, jejich plavidla však byla větší a silnější.
Přesto Oktaviánův vojevůdce Agrippa loďstvo protivníka prakticky zničil.
Rok poté se Oktavián vylodil v Egyptě a rychle ho ovládl.
Antonius i Kleopatra spáchali sebevraždu.

Archeologové na základě velikosti klounů propočetli, že některá z plavidel Antonia a Kleopatry dosahovala délky až 40 metrů. Pro srovnání: Santa Maria, největší loď, s jakou vyplul Kryštof Kolumbus v roce 1492 do Ameriky, měřila pouhých devatenáct metrů.

Nález tak potvrzuje zprávy antických historiků, že Oktaviánovi protivníci měli daleko větší lodě než první římský císař. Jeho plavidla však měla jednu výhodu: jako menší se dokázala pohybovat obratněji a rychleji. A toho zřejmě využili Oktaviánův skvělý vojevůdce Marcus Vipsanius Agrippa tváří v tvář mohutným plavidlům protivníka.

Archeologové věří, že s novými zjištěními mohou objasnit bojovou taktiku, kterou použilo u Aktia vítězné loďstvo. Jde hlavně o to, jaký postup zvolil Agrippa, aby zabránil Antoniovi a Kleopatře v účinném využití obří taranovací kapacity jejich plavidel.

Pochopení kolize

Profesor William Murray z americké University of South Florida doufá, že nyní bude mj. možné vypočítat sílu nutnou k taranování. „Důkazy, jež se objevují, zřejmě revolucionizují naše pochopení, co dokázaly skutečně mocné klouny, a pomohou nám lépe porozumět silám stojícím za výslednou kolizí lodí,“ řekl Murray, expert na antická válečná plavidla.

Konstantinos Zachos, kurátor pro starožitnosti na řeckém ministerstvu kultury, řekl, že další výzkum „pravděpodobně vrhne ještě více světla na bitvu, v níž se zrodilo římské impérium“.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Kloun

- velký hrot na válečných lodích, který se umísťoval pod čáru ponoru. Umožňoval prorazit bok nepřátelské lodi při čelním útoku - taranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám