Hlavní obsah

Zlatého Ámose má učitelka Kopáčiková z Vacova

Právo, Jiří Mach

Zlatý Ámos pro nejlepšího učitele putuje do Vacova na Prachaticku v Jihočeském kraji. Koruna usedla na hlavu učitelky matematiky, češtiny a tělocviku Pavlíny Kopáčikové, která se svými svěřenci nejvíce zaujala porotu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavlína Kopáčiková se svými žáky

Článek

„Čtvrťáci, je to vaše!“ zvolala, jakmile usedla na trůn.

Slzy štěstí se draly nejen kantorce, podlehly jim i mnohé školačky. Po bezprostředních ovacích neměly slov.

Paní učitelka je na nás milá, naučí a máme s ní spoustu skvělých zážitků.

„Paní učitelka je na nás milá a naučí nás,“ hlesla jedna z žákyň.

„S paní učitelkou máme spoustu skvělých zážitků, ale tohle je největší,“ dodala další. Dívky se shodly, že díky své učitelce „milují“ matematiku a tělocvik.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vítězka ankety Zlatý Ámos Pavlína Kopáčiková

Ovšem nasazení dětí bylo podle Kopáčikové stěžejní a díky tomu úspěšné. Zapojena byla celá třída a čtvrteční hlavní disciplína – pětiminutová scénka s žáky – měla vtip, ale poukázala i na cílevědomost žáků. Součástí hlavní ceny je též zájezd do dánského Legolandu.

I dětská porota ocenila tělocvik

S gratulacemi přispěchal také ministr školství Robert Plaga (ANO), který zároveň utěšoval zastánce zbylých pěti finalistů.

„Ámosem může být jen jeden, ale vězte, že všichni, kdo tady byli, si vaši podporu zaslouží. Děkuji, že tato akce tady je, že je takto pozitivní,“ řekl po předání koruny ministr.

„A pevně doufám, že se bude dařit v následujících letech, aby všechny děti a studenti byli spokojení se svými učiteli a učitelé chtěli učit. Naší skromnou povinností je, abychom pro to vytvořili podmínky,“ dodal.

Ale i další finalisté se zavděčili. Například dětská porota zvolila za svého Ámose tělocvikáře Jiřího Palána ze ZŠ Větrný Jeníkov, který soutěžní odpoledne odchodil bos a jehož žáci předváděli salta a další gymnastické triky.

Na základě internetového hlasování diváků programu ČT :D byla Ámosem sympaťákem vyhlášena Pavla Strýčková ze ZŠ Kunovice, která navíc získala titul Ámos matikář.

Další ceny si odnesli učitelé, kteří se sice do finále nezapojili, ale dojem zanechali na sponzorech ankety.

Ámosem fyzikářem se stal Josef Hylský z gymnázia v Dobrušce, Ámosem chemikářem Petr Curko ze ZŠ Horažďovice a Ámosem češtinářem Šárka Mandincová ze ZŠ Václava Talicha Most. Petr Provazník z pražské Akademie řemesel pak získal zvláštní cenu poroty.

Reklama

Související články

Třídní? Nikdo je dělat nechce

Spíš za trest než za odměnu. Na třídní učitele padá spousta povinností, zodpovědnosti a administrativy navíc. Za to vidí na výplatní pásce jen několik stovek...

Výběr článků

Načítám