Hlavní obsah

Na Berounce se bruslilo už ve středověku, zjistili archeologové

Právo, paf

Asi jen málokdo si dokáže představit zimu, jaká panovala na konci 15. století, kdy Vltava, Berounka a další řeky bývaly po celé měsíce pokryty ledem silným i několik desítek centimetrů. Proto tehdejší obyvatelé využívali zamrzlých řek jako rychlého a snadného způsobu, jak se někam dostat. Potvrzuje to nález archeologů v Praze-Lipencích.

Foto: archiv Milana Kuchaříka

Kostěná brusle z 15. století

Článek

Vědci při záchranném výzkumu, jenž předcházel zahájení výstavby rezidenčního projektu Lipenecký park, našli několik předmětů dokumentujících osídlení od mladší doby kamenné až po středověk.

Mezi nejzajímavější pak patří kostěná brusle právě z konce 15. století.

„Nález pochází ze zásypu studny s kamenným roubením, kterou jsme objevili během prací. Datovat jsme ji mohli díky keramice, již jsme našli ve stejné vrstvě,“ říká archeolog Milan Kuchařík.

Jedná se o předmět vyrobený z dlouhé zvířecí kosti, který je provrtaný dvěma otvory blízko konců a z jedné strany ohlazený. Způsob používání vyplývá z analogie s etnografickými výzkumy.

Malá doba ledová

„Podobné náčiní je zdokumentované už nálezy z pozdní doby kamenné. Středověký bruslař měl výhodu v tom, že žil v období nazývaném malá doba ledová, takže pokud měl blízko k řece, mohl se po ní v zimě pohybovat snadno a rychle,“ vysvětluje Kuchařík.

Mezi další zajímavé nálezy patří i keramika pocházející ze starší doby bronzové. Průzkum prokázal i keltské osídlení.

„Našli jsme dva domy, v obou předměty z domácnosti. Jeden z nich evidentně zanikl následkem požáru. Nádobí tedy zůstalo na místě, kam je obyvatelé ukládali, protože na ně spadla hořící konstrukce střechy,“ popisuje archeolog a upřesňuje, že Lipence jako osada existovaly od 13. století.

Nejstarší zdokumentované osídlení u Berounky je podle něj pak z mladší doby kamenné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám