Hlavní obsah

Bill Gates představil futuristický záchod

Americký miliardář a spoluzakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates v úterý v Pekingu představil futuristický záchod, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci a pomocí chemikálií mění lidské exkrementy na hnojivo. Informuje o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Miliardář Bill Gates představil toaletu budoucnosti, která nepotřebuje kanalizaciVideo: Reuters

 
Článek

„Technologie, které zde vidíte, představují nejvýznamnější pokrok v hygieně za téměř 200 let," uvedl Gates v projevu na pekingském veletrhu Reinvented Toilet Expo, kde podle agentury AP vystavují nové technologie v oblasti toalet více než dvě desítky podniků a akademických institucí.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Bill Gates a jeho toaletní revoluce

Záchod, který bývalý generální ředitel Microsoftu představil, je duchovním dítětem výzkumných projektů financovaných nadací manželů Gatesových. Nadace na výzkum bezpečných hygienických technologií od roku 2011 vynaložila přes 200 milionů dolarů (4,5 miliardy Kč).

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Bill Gates představil údajně revoluční toaletu

Špatné hygienické podmínky podle nadace vedou každoročně ke zhruba půl milionu úmrtí dětí ve věku do pěti let a stojí svět přes 200 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč) ročně na nákladech na zdravotní péči a ušlých příjmech, napsala agentura Reuters.

Ačkoli chemické toalety jsou známé mnoho let, nyní má jít podle Gatese o zásadnější průlom. Přechod od tradičních toalet k těm bez vody přirovnal k vývoji počítačových technologií v polovině 70. let, kdy zakládal Microsoft.

Gates, který se o den dříve účastnil veletrhu v Šanghaji, také hájil globalizaci a svobodný obchod, které pomáhají vzniku podobných technologií. Například některé díly nové toalety se vyrábějí v Číně, další v USA a jiné v Thajsku.

Nadace Billa a Melindy Gatesových je nejbohatší charitativní organizací na světě. Na konci loňského roku měla k dispozici 51 miliard dolarů (téměř 1,2 bilionu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám