Hlavní obsah

Zdraví nejprospěšnější by bylo zavedení „zimního“ času, tvrdí vědci

Mezinárodní společnosti zabývající se výzkumem biologických rytmů a vlivu světla na ně zaslaly své stanovisko ke změně času vládním institucím většiny zemí EU. Vědci doporučují zavedení ustáleného standardního času (Standard Time - ST), laicky nepřesně označovaného jako „zimní“. Je totiž podle nich prospěšnější zdraví než stálý čas „letní“. Zatím však není jasné, k jakému času se vlády přikloní a kdy k tomu přesně dojde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Čas se tento víkend změnil. V noci na neděli se ručičky hodin ve 3:00 posunuly zpět na 2:00, tudíž bude zase chvíli dříve svítat, ale zato navečer nastane dříve tma. Vracíme se tak ke standardnímu astronomickému času, který laicky nazýváme zimním. Je možné, že naposledy, pokud tedy nedojde k odkladu. [celá zpráva]

Česku jde hlavně o to, aby bylo střídání času jednotné v celé Evropské unii, uvedl Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy. Letní čas prosazuje jak Rakousko, které v současnosti EU předsedá, tak i Německo. Rakušané navíc kvůli složitějším jednáním navrhli odložit konec střídání času až na rok 2021.

Vědci ten „letní“ nechtějí

Odborníci svá nová doporučení formulovali v návaznosti na iniciativu Evropské komise, aby se v Evropské unii upustilo od praxe každoročních změn času na jaře a na podzim.

„Vědecké důkazy, které jsou v současné době k dispozici, naznačují, že zavedení trvalého standardního, tj. zimního času, je nejlepší volbou pro veřejné zdraví,“ zdůraznila Alena Sumová, která vede oddělení zabývající se chronobiologií (zkoumání vlivu denních rytmů a sezónních změn u živých organismů – pozn. red.) ve Fyziologickém ústavu Akademie věd (AV ČR) a je zároveň vědeckým sekretářem Evropské společnosti biologických rytmů (EBRS).

Ponechání celoročně standardního času zajistí podle ní lidem v zimě více expozice rannímu světlu a v létě budou méně vystaveni večernímu světlu. „Tím se lépe synchronizují jejich biologické hodiny a spánek bude nastaven na dřívější dobu ve vztahu k pracovní době a školnímu času. Lidé budou celkově psychicky zdravější a pracovní i školní výkony se zlepší,“ vysvětlila.

Výzkumy ukazují, že astronomický zimní čas ve srovnání s letním snižuje pocit takzvaného chronického jetlagu. Tím se má podle AV ČR zlepšit kvalita spánku, je to zdravější pro lidské srdce a má to i pozitivní vliv na tělesnou hmotnost. Je prokázána také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku a rovněž s nižším výskytem nádorových onemocnění.

„Zrušení změn času nabízí jedinečnou příležitost ke zlepšení celkového zdraví společnosti zavedením stálého ST. Stanovisko bylo zasláno českým vládním institucím: ministerstvům zdravotnictví a životního prostředí, dále prezidentské kanceláři a Senátu,“ doplnila Sumová.

Astronomové: Letní čas je přežitek

Názor na danou problematiku mají i astronomové. „Jednoznačně se přikláním k používání středoevropského času, který je souměrný ke světlu i ke tmě, kdy je pravé poledne skutečně v poledne a největší tma kolem půlnoci. Trvalé zavedení letního času považuji za nesmysl,“ přidal se Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, který je i místopředsedou České astronomické společnosti.

Už dříve Novinkám za astronomy sdělil, že letní čas je přežitek. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte, že by se měl zavést jako jednotný právě zimní čas?
Ano.
55,9 %
Ne, jsem pro letní.
38,9 %
Nechci rušení střídání času.
5,2 %
Celkem hlasovalo 29814 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám