Hlavní obsah

Proti HPV by měli být očkováni i chlapci, radí odborníci

Novinky, luk

Očkování proti lidským papilomavirům (HPV), které způsobují rakovinu, by měli co nejdříve začít dostávat i chlapci, doporučují britští zdravotníci. Očkování může být prevencí proti rakovině úst a krku a genitálií, která postihuje obě pohlaví.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Očkování proti rakovině děložního čípku je standardně nabízeno náctiletým dívkám. Britští odborníci ale přišli s tím, že by bylo vhodné očkování nabízet i chlapcům. Podle britské Komise pro očkování a imunizaci by se mělo proplácet stejné věkové skupině jako u dívek.

Pohlavně přenosný HPV virus je jen ve Spojeném království zodpovědný za zhruba 3100 případů rakoviny děložního čípku ročně a celkem až za 5 % všech onkologických onemocnění, tvrdí úřady. Očkování přitom dramaticky snižuje počty onemocnění a také náklady na screening. Navíc slouží i jako prevence nádorů úst, krku a genitálií a pomáhá předcházet i šíření genitálních bradavic, což jsou všechno onemocnění, která postihují stejnou měrou muže i ženy.

Nyní se čeká na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví a sociální péče. Jeho mluvčí řekla: „Vláda se řídí radami nezávislých expertních komisí. Pokud jednáme o očkovacích plánech, spoléháme se právě na Komisi pro vakcinaci a imunizaci. Momentálně jejich doporučení zvažujeme a brzy vydáme rozhodnutí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám