Badatelé ze Stevens School of Business, Temple University a Baruch College zkoumali, zda vůně kávy může ovlivnit kognitivní funkce, tedy například paměť a koncentraci, i když třeba nápoj ani neobsahuje kofein.

Při jednom z pokusů se zaměřili na výkon stovky studentů obchodní školy při zkoušce spočívající v desítce příkladů z matematiky.

Zafungoval placebo efekt?

Studenty rozdělili do dvou skupin, přičemž jedna zpracovávala zadání v místnosti, v níž byla cítit káva, druhá skupina zkoušku absolvovala v místnosti bez jakéhokoli zápachu. Vědci konstatovali, že mnohem lepších výsledků dosáhli studenti z první skupiny.

Aby zjistili, zda to byla opravdu vůně kávy, která vedla k lepšímu soustředění, a tím pádem k lepšímu výkonu, sestavili vědci pro dvě stovky studentů dotazník. Otázky se týkaly toho, zda studenti věří, že výkon člověka mohou ovlivnit různé vůně. Studenti odpověděli, že s vůní kávy by měli dojem, že se lépe soustředí a mají více energie.

Výsledky výzkumu podle vědců ukazují, že už jen aroma kávy může mít podobný účinek jako konzumace nápoje. Částečně to ale podle nich může být dáno očekáváním účastníků studie, tedy jakýmsi placebo efektem vůně kávy. Badatelé nyní podle Le Parisien zjišťují, zda může kávové aroma ovlivnit i jiné výkony, například porozumění textu.