Hlavní obsah

Archeologové našli v Egyptě 2500 let staré pohřebiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové v Egyptě se postarali o nový objev. V Sakkáře, nacházející se jižně od pyramid v Gíze, nalezli pohřebiště s pěti hrobkami, dílnou pro mumifikaci a množstvím dalších předmětů. Pohřebiště pochází z 26. dynastie datující se do let 665 až 525 před naším letopočtem. O nálezu v sobotu informoval egyptský ministr památek Chálid Ananí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Archeologové našli v Egyptě 2500 let staré pohřebištěVideo: Reuters

 
Článek

„Archeologové našli v Sakkáře třicet metrů hlubokou šachtu, která je dovedla k nálezům hrobek obsahujících 35 mumií. Otevřeli sarkofág s mumií, která patří ženě z 26. dynastie,“ řekl agentuře Reuters Ananí.

Objevena byla také celá řada dalších předmětů, včetně váz obsahujících olej. Jsou však zapotřebí bližší studie, aby bylo určeno, k čemu byly při mumifikacích využívány.

Dalším cenným nálezem je zlatá maska pokrytá polodrahokamy, který byla na tváři jedné z mumií. Podle ředitele egyptsko-německé archeologické mise, která se o nález postarala, maska patřila knězi z 26. dynastie.

Egyptské úřady starající se o tamní památky uvedly, že v příštích týdnech budeme svědky dalších archeologických objevů.

„Vždycky jsem říkal, že všechny egyptské památky ještě nebyly objeveny. Již brzy odhalíme další objevy,“ svěřil se generální tajemník nejvyšší rady památek v Egyptě Mustafa Vazirí.

Reklama

Výběr článků

Načítám