Hlavní obsah

Rada Evropy: Chválíme ČR za povinný rok předškolní docházky

– Štrasburk

Česko splnilo veškerá doporučení Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) týkající se zavedení alespoň jednoho roku povinné a bezplatné předškolní docházky. Vyplývá to z hodnotící zprávy Rady Evropy, jejíž je ECRI orgánem.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

ECRI v roce 2015 Česko vyzvala, aby přednostně uskutečnilo plán zavést nejméně jednoroční povinnou a bezplatnou předškolní výchovu pro všechny děti. Nyní komise konstatovala, že Česko v lednu 2017 přijalo novelu, která všem pětiletým dětem zaručuje povinné a bezplatné umístění ve školkách.

Nezpoplatněná příprava na vstup do 1. tříd ZŠ

„Cílem je zapojit sociálně znevýhodněné děti do předškolního vzdělávání tak, aby byly lépe připraveny na vstup do prvních tříd základních škol,” napsala ECRI ve svém hodnoticím závěru, který byl přijat v březnu a v úterý 15. května zveřejněn. Komise poznamenala, že je s českým přístupem spokojena.

ECRI dále uvádí, že český školský zákon zakotvuje nárok na umístění v mateřských školách postupně pro čtyřleté, tříleté a dvouleté děti. Ty nejmladší by ho podle přijatého právního předpisu měly mít od roku 2020, v parlamentu je ale nyní návrh, který garanci míst pro dvouleté zruší. [celá zpráva]

Návrh poslanců ODS na zrušení povinné předškolní docházky pro pětileté a její zpoplatnění neuspěl, jak rozhodl minulý týden sněmovní školský výbor. Zároveň ale rovněž doporučil zrušit dvouletým nárok na umístění v mateřince, což je také požadavek občanských demokratů. [celá zpráva]

Snížit rozdíly mezi romskými a neromskými žáky

Sama komise ECRI navíc vyzvala české úřady, aby sledovaly, jaké dopady bude mít zavedení povinné předškolní docházky.

Obzvláště se mají zaměřit na to, zda opatření pomáhá snižovat rozdíly mezi romskými a neromskými dětmi a zda romští žáci nemají problémy se vstupem do běžných základních škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám