Hlavní obsah

Unikátní záběry: Kriticky ohroženou gorilu natočili i s mládětem

Novinky, zkr

Společnost na ochranu přírody Wildlife Conservation Society zveřejnila unikátní záběry kriticky ohroženého druhu goril. Ochranáři natočili gorilu nížinnou i s jejím zhruba týden starým mládětem v jejím přirozeném prostředí v deštném pralese v Kongu, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ochranáři natočili v přírodě kriticky ohroženou gorilu nížinnou i s mládětemVideo: WCS CONGO PROGRAM , Reuters

 
Článek

Vzácný pohled do soukromí asi 35leté gorilí samice Mekome a jejího potomka zachytili vědci v parku Nouabalé-Ndoki National Park během pobytu, při kterém monitorovali život malé skupiny primátů vedené samcem Kingem. Ten je také otcem mláděte, jehož věk výzkumníci odhadli zhruba na týden. Pohlaví se jim zatím odhalit nepovedlo.

Jedná se o pátého potomka Mekome, pouze jeden z nich se ale dožil dospělosti. Gorilí mláďata totiž často ohrožují predátoři, nemoci a v neposlední řadě i pytláci. A to i přesto, že první dva až tři roky života se nechávají nosit svými matkami.

Gorila nížinná patří mezi kriticky ohrožený druh. V přírodě jich žije podle vědců už jen asi 100 tisíc. Samice rodí mláďata přibližně jednou za čtyři roky, v průměru jich může celkem vychovat šest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám