Hlavní obsah

Akademie věd uspořádá jubilejní festival s názvem Týden mozku

Novinky,

Vědecký festival Týden mozku, pořádaný Akademií věd ČR, jehož jubilejní 20. ročník se uskuteční od 12. do 18. března v Praze, nabídne zajímavě vypadající program na téma nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurověd. Oproti minulým ročníkům potrvá o dva dny déle, obohatí jej totiž interaktivní víkendový program připravený zejména pro rodiny s dětmi. Vstup na veškeré aktivity je zdarma.

Foto: Novinky/Reuters

Ilustrační foto

Článek

Festival se bude konat v prostorách Akademie věd v Praze na Národní třídě. Každý den se dopoledne i odpoledne uskuteční tři přednášky českých odborníků v oblasti neurověd na témata, jako jsou například moderní neurochirurgické metody, dětská neurochirurgie či souvislosti mezi neurovědou a umělou inteligencí.

Ve všední dny mohou zájemci navštívit další přednášky v pozdních odpoledních až večerních hodinách. O své znalosti se s návštěvníky festivalu podělí odborníci - psychiatr Cyril Höschl, lékař z Kliniky dětské neurologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Praze Vladimír Komárek nebo Karel Ježek z Lékařské fakulty UK v Plzni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Optické klamy a orientace v prostoru

Přednášky doplní doprovodný program, mimo jiné výstava Red Blue Dimension od umělce Petera Herela, jenž pomocí speciální výtvarné techniky pracuje s optickými klamy, či Memory Park pro zkoušku orientace v prostoru.

Osvojení paměťových technik představí Jakub Pok ze Školy paměti. Jaké je být neslyšící, to názorně přiblíží zážitkové hry workshopu NáZNAK. Novinkou je víkendový program plný hlavolamů, hádanek a exponátů.

Vstup na všechny akce je sice zdarma, z důvodu omezených kapacit přednáškových sálů se však vyžaduje registrace, a to zde.

Tradici Týdne mozku v České republice inicioval a založil neurovědec Josef Syka v roce 1998. Festival je součástí takzvaného Brain Awareness Week (BAW), tedy celosvětové kampaně za zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám