Hlavní obsah

Večerní obloha nabídne pozoruhodný úkaz, Měsíc zakryje velmi jasnou hvězdu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I pouhým okem by měl být za příznivého počasí v pátek dobře pozorovatelný úkaz na podvečerním nebi, kdy Měsíc, který je nyní v první čtvrti, zakryje jasnou hvězdu Aldebaran, nejjasnější hvězdu souhvězdí Býka. Jak informuje Česká astronomická společnost, hvězda zmizí za neosvětlenou stranou Měsíce ještě za světla kolem 18. hodiny, kdy se ztratí z modré oblohy. Kolem 19. hodiny zpoza osvětlené strany vypluje již za značné tmy.

Foto: Stellarium: Adam Malíř/Česká astronomická společnost

Model předpovědi zákrytu hvězdy Aldebaran Měsícem

Článek

„Aldebaran jako nejjasnější hvězda souhvězdí Býka patří mezi velmi jasné hvězdy na obloze. Důležité je, že úkaz je viditelný i pouhým okem, což u astronomických jevů rozhodně není pravidlem,“ uvedl pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Dodal, že hvězdu a její zakrytí by mohli vidět lidé z celého území České republiky – najdou ji vysoko nad jižním obzorem.

Foto: Adam Malíř/Česká astronomická společnost

V roce 2015 nastal podobný zákryt v den před Štědrým večerem. Snímek pochází z Pardubic.

I když není nutné mít po ruce dalekohled, s ním by mělo být pozorování větším zážitkem.

„Vstup Aldebaranu za Měsíc nastane ještě za světla, takže by se možná nějaký triedr (přenosný dalekohled) hodil. Hledejte těsně před neosvětlenou částí Měsíce, tedy tou druhou polovinou, která na obloze bude ‚chybět‘. Naopak výstup kolem 19. hodiny už bude za tmy. Hezké bude podívat se na jasnou hvězdu v těsné blízkosti Měsíce i po skončení úkazu,“ poznamenal Suchan.

Foto: Stellarium: Adam Malíř/Česká astronomická společnost

Model předpovědi zákrytu hvězdy Aldebaran Měsícem

Záležet ovšem bude na počasí. „Musí být pochopitelně jasno. Takže pokud bude Měsíc za mraky, je po pozorování,“ doplnil Suchan.

Právě díky možnosti sledovat zákryt Aldebaranu jen očima je fenomén tak zajímavý, jinak Měsíc lidem zakrývá každou noc velké množství hvězd. I proto polský deník Gazeta Wyborcza označil páteční úkaz za „astronomický hit roku“.

Foto: Stellarium/Česká astronomická společnost

Pro zajímavost přiložená mapa oblohy ze středy. Na obrázku je znázorněná i hvězda Aldebaran.

Za pozornost stojí i událost, která zakrytí zmiňované hvězdy předchází. Mezi 14. a 15. hodinou Měsíc projde přes Thétu Tauri – dvojici hvězd, z nichž jedna se za Měsícem schová a druhá bude vidět poblíž jeho jižního okraje.

Takto Měsíc zakryl dvojici hvězd Tauri v roce 2016.

Veřejné pozorování zákrytu hvězdy Aldebaran Měsícem pořádá například Astronomická společnost Chomutov. Akce se koná od 17.55 do 20 hodin, a to na louce vedle parkoviště před chomutovským kinem Oko v ulici Lipská.

Reklama

Související články

Oblohu rozzářil superúplněk

V noci z neděle na pondělí mohli lidé na noční obloze pozorovat takzvaný superúplněk, který nastává, když je Měsíc blízko k Zemi. I v Česku byl viditelný,...

Výběr článků

Načítám