Hlavní obsah

Z velkého ledovce v Chile se nečekaně odlomila obří kra

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Chile je od úterý možné pozorovat neobvyklý jev. Z tamního takzvaného Šedého ledovce (Grey Glacier) se utrhl velký kus ledové masy, 350 metrů dlouhý a 380 metrů široký. Podle chilských úřadů je příčina zatím nejasná. Vědci nicméně něco podobného zaznamenali naposledy v 90. letech minulého století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z ledovce se utrhla obří kraVideo: AP

 
Článek

Chilská lesní služba CONAF zveřejnila fotografie rozsáhlého modrobílého kusu ledu. Video agentury AP rovněž ukazuje, jak se volně pohybuje ve vodách ledové laguny nedaleko jižního cípu jihoamerického kontinentu.

Úředníci z národního parku Torres del Paine v Chile, kde se celkově téměř šestikilometrový původní ledovec nachází, tvrdí, že takové odlomení ledu bylo vždy vzácné. „A od počátku 90. let 20. století k tomu nedošlo,“ uvádějí dle agentury Reuters.

Nepočítalo se s tím u tak obřího ledovce

Odborník na ledovce Ricardo Jaña z Chilského antarktického institutu se domnívá, že Šedý ledovec dosáhl mnohem větších rozměrů, než se očekávalo – proto od něj nyní dle jeho slov začínají kry odpadat.

„Situaci samotnou jsme očekávali. Je však pozoruhodné a nečekané, že se jedná o ledovec s tak obrovskými rozměry,” sdělil Jaña dle britského listu The Guardian.

Torres del Paine je jedna z turisticky nejvyhledávanějších oblastí v této zemi. Každoročně ji navštíví přes 115 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tání ledovců může vést k nedostatku vody

Vysoké asijské hory ležící v oblasti kolem Tibetské náhorní plošiny obsahují podle Světového fondu na ochranu přírody největší množství permanentního ledu mimo...

Švýcarské ledovce extrémně rychle tají

Švýcarské ledovce se za 12 měsíců extrémně zmenšily. Úbytek ledu v době od začátku loňského října do konce letošního září patří podle Švýcarské akademie...

Výběr článků

Načítám