Hlavní obsah

Středoškoláci se budou moci podílet na rozvoji Prahy, ustanovili na to sněm

Praha

Studenti středních škol se budou moci podílet na budoucím směřování hlavního města. Do rozhodování se mohou zapojit přes Středoškolský sněm hl. m. Prahy, který připravila Česká středoškolská unie (ČSU) ve spolupráci s magistrátem. Informovala o tom radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). Ustavující jednání, kterého se zúčastní na 60 zástupců SŠ a odborných učilišť, proběhne ve čtvrtek 16. listopadu.

Foto: MHMP

Pražská radní pro oblast školství Irena Ropková

Článek

Sněm má reprezentovat zájmy mladých lidí a promítnout je do reálného života metropole. Každého zasedání se má účastnit zástupce vedení Prahy, s nímž budou studenti debatovat o dlouhodobých záměrech v různých oblastech správy města.

Ropková by si přála, aby plnil funkci poradního orgánu městské rady. Na ustavujícím jednání studenti rozhodnou, jakým způsobem bude sněm jednat a kterým tématům se bude přednostně věnovat.

ČR je na tom špatně ohledně zapojení mladých lidí do chodu školy prostřednictvím studentských rad. Ruku v ruce s tím jde nezájem o politiku či nízká důvěra v demokracii.
Lenka Štěpánová, Česká středoškolská unie

„Datum ustavujícího jednání, tedy předvečer 17. listopadu, bylo zvoleno záměrně a s cílem podtrhnout důležitost zapojení žáků a studentů do veřejného života. Právě studenti byli hybnou silou protestů proti německým okupantům v říjnu a listopadu roku 1939 a demonstrací proti komunistické totalitě o půlstoletí později – tedy okamžiků, kdy stáli v čele úsilí české veřejnosti o svobodu a demokracii," uvedla Ropková.

Delegáty vyšlou studentské rady. Nefungují všude

Každý delegát by měl být vyslán studentskou samosprávou domovské školy. „Projektem chceme aktivizovat studentské rady, podporovat je v jejich činnosti a rovněž přesvědčit širokou veřejnost i ředitele jednotlivých škol, že participace studentů má hlubší smysl a jejich role je pro demokracii naprosto zásadní,“ sdělila předsedkyně ČSU Lenka Štěpánová.

„Česko je na tom obecně velmi špatně, co se týká zapojení mladých lidí do chodu školy prostřednictvím studentských rad. Ruku v ruce s tím jde nezájem o politiku či nízká důvěra v demokratickou správu státu,“ posteskla si pro Novinky zástupkyně středoškoláků.

Foto: Anna Routová, ČSU

Lenka Štěpánová, předsedkyně České středoškolské unie

Studenti by podle ní měli již na škole, a nejen té střední, dostat důvěru, že dokážou konstruktivně jednat, což je základní podmínkou pro jejich další aktivitu.

„Příkladem takové důvěry je participativní rozpočet, účast na pedagogických poradách nebo pravidelné diskuze na školní témata, do kterých jsou ke stolu přizváni kromě pedagogů a vedení školy i žáci, jejichž slovo by mělo mít stejnou váhu,“ je přesvědčená Štěpánová.

„Takovou důvěru od ředitelů a učitelů pozbývají především žáci učilišť a odborných škol. Podle České školní inspekce ředitelé na těchto školách nevěří, že studentská samospráva může fungovat jako taková ‚demokratická laboratoř'. To je přitom základní funkce studentské rady: naučit se demokratické principy nejen chápat, ale také využívat. Ať už ve škole nebo později ve volbách, v komunální politice, prostě v občanské společnosti,“ vysvětlila s tím, že oceňuje otevřenou a dynamickou spolupráci s magistrátem.

I finanční podpora magistrátu

Magistrát hlavního města projektu poskytuje zasedací prostory i finanční podporu. Letos v červnu na to radní schválili 190 tisíc korun. Zasedání sněmu se budou konat v budově Nové radnice.

„Se středoškolskou unií, což jsou nesmírně šikovní a aktivní mladí lidé, jsme se setkali krátce po mém nástupu do funkce. Chtěla jsem znát jejich názor na pražské školství a navázat spolupráci na projektech, které přinášejí nové impulsy do systému vzdělávání. Jedním z nich je i středoškolský sněm. Jejich aktivita zaslouží velké uznání a podporu – ze strany ředitelů, ministerstva i samosprávných orgánů. Je dobře, že je ve veřejném prostoru slyšet zřetelný hlas studentů,“ uzavřela pro Novinky radní Ropková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám