Hlavní obsah

Gymnazistka z Česka získala první cenu EU pro mladé vědce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallinn/Brusel

Studentka z České republiky Karina Movsesjan získala v úterý v estonském Tallinnu jednu ze tří prvních cen Evropské unie pro mladé vědce (European Union Contest for Young Scientists – EUCYS) za letošní rok. Oznámila to Evropská komise. Mezinárodní porota ocenila biochemický výzkum mutace proteinu RAD51, za který studentka již loni v listopadu získala cenu u nás a letos v USA.

Foto: EUCYS

Oceněná studentka gymnázia Karina Movsesjan

Článek

Osmnáctiletá Movsesjan, pocházející z Kyrgyzstánu a studující poslední ročník Prvního českého gymnázia v Karlových Varech, odhalila mechanismus, jenž může zapříčinit vznik a rozvoj nádorového onemocnění.

Kromě ní první cenu a odměnu 7000 eur (přes 180 tisíc korun) dostali studenti ze Švýcarska a Kanady.

Pokračovat v laboratoři

Loni za stejný biochemický výzkum odměnili karlovarskou studentku pořadatelé soutěže Česká hlavička, která je obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce. Letos v Kalifornii při světové soutěži výzkumných projektů odměnili práci mladé vědkyně třemi cenami.

„První cena mě velmi potěšila, ale už i samotná atmosféra na soutěži byla naprosto skvělá a jsem nesmírně ráda, že jsem potkala spoustu lidí s obrovským nadšením a zápalem pro vědu,” vyjádřila se pro Novinky.

Jak dodala, po maturitě by ráda šla studovat biochemii na brněnskou Masarykovu univerzitu, jelikož ji láká další laboratorní práce.

O ceny Evropské unie pro mladé vědce v Estonsku v minulých dnech zápolilo 146 uchazečů ve věku mezi 14 a 20 lety. Nominaci účastníkům vyneslo vítězství v analogické národní soutěži. Soutěž se konala po devětadvacáté, první ročník se uskutečnil v roce 1989.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám