Hlavní obsah

Antibiotika ztrácejí účinnost, marocký vědec to řeší oleji z oregana, tymiánu a rozmarýnu

Maročan Adnán Rammal, který dostal letos v červnu cenu veřejnosti od Evropského patentového úřadu, doufá, že přispěje k boji proti rezistentním bakteriím a virům svými antibiotiky obohacenými o esenciální oleje. Napsala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Adnán Rammal (vlevo), šéf biotechnologické laboratoře Univerzity Sídího Muhammada bin Abdalláha ve Fezu v centrálním Maroku

Článek

"Protože se antibiotika používají špatně, rozvíjí se rezistence bakterií," vysvětluje šéf biotechnologické laboratoře Univerzity Sídího Muhammada bin Abdalláha ve Fezu v centrálním Maroku, který má za sebou 30 let výzkumu.

Podle Světové zdravotnické organizace je rezistence vůči antibiotikům jednou z největších hrozeb pro světové zdraví. Aby tuto rezistenci obešel, rozhodl se Adnán Rammal pro řešení inspirované marockou tradicí využívání rostlin jako léčiv.

Oregano, tymián, rozmarýn: rostliny, které obsahují nejúčinnější látky proti mikrobům, jsou v Maroku díky středomořskému klimatu velmi rozšířeny. Vědec přidal k antibiotikům přírodní molekuly pocházející z esenciálních olejů a tak vytvořil nový molekulární komplex.

Do konce roku snad na marockém trhu

Je to, jako byste zakryli antibiotika molekulami esenciálních olejů," popisuje pětapadesátiletý biolog. Bakterie je nedovedou rozpoznat, a proto nevyvinou rezistentní mechanismus. "Stávají se znovu citlivými vůči tomuto obohacenému antibiotiku. Díky novému léku lze pacienta, který má rezistentní bakterie, léčit," vysvětluje.

Evropský patentový úřad jeho objev zaregistroval v roce 2014. Klinické zkoušky začaly v roce 2016 a nyní se uskutečňují doplňovací testy. Biolog, který podepsal dohodu s jednou marockou farmaceutickou laboratoří, doufá, že do konce tohoto roku dostane povolení uvést lék na marocký trh.

Adnán Rammal studoval ve Fezu od roku 1980 biologii. "V naší rodině se k vědcům chovala velká úcta, ať už šlo o kteroukoli disciplínu. Také mě ovlivnily obrázky na školních sešitech, kde byl Louis Pasteur naklánějící se nad mikroskopem," usmívá se vědec. Poté, co v Paříži získal doktorát z molekulární farmakologie, vrátil se do vlasti, kde dohlíží nad prací dvacítky studentů.

Problém začíná u zvířat

V jeho laboratoři pracují studenti uprostřed mikroskopů. Jedna dívka vpichuje jakýsi roztok do oranžové látky, vousatý student kontroluje staré vzorky brambor a cibule. Všude to je cítit vůní rozmarýnu. Díky pracím vykonaným v této laboratoři získal Adnán Rammal v roce 2015 cenu Africké nadace pro inovace, když se mu podařilo zdokonalit potravinové doplňky pro dobytek na bázi esenciálních olejů. Cílem bylo snížit používání antibiotik ve velkochovech.

"Původ rezistence bakterií pochází především od zvířat. Chovatelé totiž zjistili, že když dobytku dávají antibiotika, zvířata rychleji přibývají na váze," zdůrazňuje vědec. "Rezistentní bakterie se pak přenášejí ve stravě na člověka. Když tedy chci odstranit rezistenci u lidí, musím najít alternativu k antibiotikům pro zvířata," vysvětluje.

Podniky, které oslovil, nechtěly tyto doplňky vyrábět, a tak se biolog sám pustil do výroby. V jeho podniku poblíže Fezu voní aromatické bylinky. V kádi o 3000 litrech esenciálních olejů se míchají přirozené složky, jako je jíl. Výsledkem je jemný béžový pudr, který se přidává do krmiva pro dobytek.

"Chceme nahradit antibiotika účinnými produkty na bázi přírodních látek, které budou levnější a nebudou pro konečného spotřebitele znamenat žádnou toxickou hrozbu," říká Adnán Rammal. Abdal Rahmán z nedaleké farmy používá tyto produkty už dva roky. "Dříve jsme zvířatům dávali hodně antibiotik. Poté, co jsme přešli na tento doplněk krmiva, zvýšila se produkce mléka a ovce mají lepší maso," říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám