Hlavní obsah

Lidé pocházejí z jiné galaxie, naznačili vědci

– Washington

Možná až polovina hmoty, která tvoří naši galaxii Mléčnou dráhu, a to včetně lidí, pochází z jiných částí vesmíru. Ve své studii to napsali astrofyzici ze Severozápadní univerzity v americkém státě Illinois. Vědci pomocí počítačových modelů zjistili, že výbuchy supernov vymrštily obrovské množství hmoty z původních galaxií, hmota se následně díky silnému galaktickému větru šířila vesmírem.

Foto: Profimedia.cz

Naše galaxie Mléčná dráha

Článek

„Vzhledem k tomu, kolik hmoty, ze které jsme stvořeni, může pocházet z jiných galaxií, si tak můžeme říkat vesmírní cestovatelé či extragalaktičtí přistěhovalci,” uvedl Daniel Anglés-Alcázar ze zmíněné univerzity.

„Je pravděpodobné, že velká část hmoty Mléčné dráhy před tím, než nakonec nalezla nový domov v naší galaxii, pochází z jiných galaxií a cestovala mezigalaktickým prostorem,” pokračoval.

Přesun hmoty mezi galaxiemi může trvat i miliardy let.

Mezigalaktický přesun hmoty je nově zjištěným fenoménem, který může od základu změnit naše chápání vzniku galaxií.

Polovina atomů kolem nás vznikla jinde

Claude-André Faucher-Giguère, který se na studii rovněž podílel, prohlásil, že ze závěrů tak vyplývá, že až polovina všech atomů kolem nás, ať již ve sluneční soustavě, na Zemi či v každém člověku, nevznikla v Mléčné dráze, ale ve zcela jiné galaxii. „A to až v jeden milión světelných let vzdálených,” dodal.

Přesun hmoty mezi galaxiemi je dlouhodobou záležitostí, cesta i přes rychlost několika stovek kilometrů za sekundu může trvat i miliardy let.

V rámci výzkumu vědci vytvořili detailní obraz vesmíru na samém počátku takzvaného velkého třesku, poté na počítačích simulovali pohyb hmoty až do současné podoby. Výpočty ukázaly, že hmota se přesouvala z menších do větších galaxií, jakou je i naše Mléčná dráha.

Reklama

Související články

Dalekohled pohlédl do nitra sousední galaxie

Teleskopu VISTA Evropské jižní observatoře (ESO), jejímž členem je i Česko, se podařilo detailně zachytit trpasličí galaxii s miliónem hvězd. Naše sousední...

Výběr článků

Načítám