Hlavní obsah

Archeologové objevili stopy dávné záhadné civilizace v Peru

Novinky,

Archeologové v Peru objevili minerálními barvami zdobené vlysy s postavami stylizovanými do podoby dravců, šelem a hadů. Našli je na archeologickém nalezišti Huaca Garagay v hlavním městě Limě a jsou údajně starší než 3500 let. Objev může přinést nové informace o nepříliš známých dávných civilizacích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pečlivě odstraňovaný písek pomalu odkryl tváře starých božstev vytesaných do kameneVideo: Reuters

 
Článek

„Stavba s vlysy pochází z období zhruba 1800 až 800 let před naším letopočtem. Architektura je víceméně podobná řeckým či římským antickým památkám, například paláci Knóssos na Krétě,“ uvedl pro agenturu Reuters vedoucí archeologického výzkumu Hector Walde.

Vlys znamená pás na stěně stavby zdobený figurálním nebo ornamentálním reliéfem či malbou.

„Na vrcholu centrální pyramidy Garagay je chrám ve tvaru písmene U. Skládá se z hlavní pyramidy a dvou postranních ramen, které obklopují náměstí. Hlavní budova měří na délku 400 metrů a na výšku 30 metrů. Rozlehlé náměstí zdobí reliéfy ztělesňující to, co zřejmě tehdejší obyvatelé považovali za své božstvo,“ popsal.

Hledání starých kultur

Ještě je třeba zjistit toho mnoho, nicméně Garagay je jedním z nejrozsáhlejších archeologických nalezišť v zemi.

Objev vlysů by navíc mohl přinést nové světlo do porozumění starodávným civilizacím Cupisnique a Chavín, které ovládaly oblast v okolí dnešní Limy.

Zmíněné kultury zde působily již zhruba v roce 900 před naším letopočtem. Příliš se toho o nich ale zatím neví – ani to, jaký měli jazyk a náboženství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám