Hlavní obsah

Do Dánska se po dvou stech letech vrátili vlci

Kodaň

Po dvou stech letech se do Dánska vrátili vlci. Smečka, jejíž součástí je i jedna samice, přišla z Německa a usadila se v řídce osídlené západní části Jutského poloostrova. Agentuře AFP to sdělil zoolog Peter Sunde z univerzity Aarhusu.

Foto: Profimedia.cz

Vlk obecný

Článek

Vlci podle Sundeho německo-dánské hranice překročili poprvé již v roce 2012, na základě testů DNA se ale nyní podařilo poprvé dokázat, že je ve smečce kromě nejméně čtyř samců také jedna samice. Je tak podle něj možné, že se v Dánsku poprvé po dvou stech letech ve volné přírodě narodilo nebo brzy narodí vlčí mládě.

Podle Sundeho se v Dánsku zřejmě usadili mladí jedinci, které jejich smečky vyhnaly z původních teritorií na území Německa. Tam vlci žijí především na území spolkových zemí Braniborsko a Dolní Sasko. Za sebou tak mohou mít nyní už dánští vlci cestu dlouhou i 500 kilometrů, uvedl zoolog.

Místo, kde se vlci v Dánsku usadili, zoologové tají, aby je uchránili před případnými lovci. Právě nadměrný lov způsobil, že vlk na počátku 19. století z Dánska zcela zmizel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám