Hlavní obsah

Norsko postaví první námořní tunel na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norsko schválilo stavbu prvního námořního tunelu na světě. Ve čtvrtek to oznámil norský ministr dopravy Ketil Solvik-Olsen. Trasa dlouhá 1700 metrů povede vnitřkem skalnatého poloostrova Stad. Tunelem budou moci proplouvat výletní i nákladní lodě, zprovoznit se má v roce 2023.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Norsko vybuduje pod pevninou první tunel pro lodě Video: Reuters

 
Článek

„Jsme rádi, že se plán na lodní tunel konečně zhmotní,” uvedl ministr. Dodal, že doba cesty mezi norskými městy v oblasti se podstatně sníží.

Na projekt se dlouho nedostávaly finance. Cena tunelu se odhaduje na 2,7 miliardy norských korun (7,83 miliardy Kč) a práce na něm budou trvat tři až čtyři roky. S jejich zahájením se počítá nejdříve v roce 2019.

Inženýři budou muset odstřelit odhadem osm miliónů tun horniny.

Moře v oblasti se obávali už Vikingové

Severní moře bývá v okolí poloostrova Stad často rozbouřené a nemálo lodí musí před vyplutím na volné moře čekat, než se utiší. Věděli to už Vikingové, a třebaže to byli výborní mořeplavci, své lodě raději v těch místech přepravovali z jednoho fjordu do druhého po souši.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace prvního námořního tunelu

Jinde ve světě už existují tunely pro nákladní říční čluny, například na francouzském vodním díle Canal du Midi. Ovšem norský námořní tunel pojme jako první lodě až do výtlaku 16 tisíc tun.

Budou jej využívat i lodě pověstného „pobřežního expresu” Bergen-Kirkenes spojující jih a sever Norska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám