Hlavní obsah

Pankráčtí vězni se učí právo

Právo, kas

Právnická fakulta Univerzity Karlovy se rozhodla vzdělat vězně v základech práva. V rámci projektu Street Law studenti a absolventi školy učí odsouzené z pražské pankrácké věznice orientovat se v základních právních otázkách. Jak ale přiznává Michal Urban, který má celý projekt na starost, někteří vězni mají dobré znalosti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Věznice Praha Pankrác

Článek

„S právem mají vlastní zkušenosti, někdy mají opravdu složité dotazy a ptají se na konkrétní věci. Chceme ale, aby pro ně přednášky byly také motivující,“ řekl Urban.

Projekt Street Law funguje už řadu let. Studenti fakulty i její absolventi vedou semináře pro středoškolské studenty, seniory, Romy a nově i vězně.

Na speciální semináře, které probíhají zatím jen za zdmi pankrácké věznice, se přihlásila dvacítka vězňů, které čeká v brzké době propuštění na svobodu. Právnická fakulta pro ně připravila celkem čtyři hodiny. Dvě už mají za sebou.

„V první jsme je učili číst v právních dokumentech, ve druhé jsme se zaměřili na práva a povinnosti u soudu, teď nás čeká problematika exekucí,“ vyjmenoval Urban.

Výuční list či VŠ diplom

Vzdělávání vězňů si pochvaluje i věznice. „Od účastníků kurzu máme jen samé kladné ohlasy,“ řekla Lea Berková.

Kromě vzdělávacích seminářů mají také čeští vězni šanci během trestu získat výuční list nebo vysokoškolský diplom. První absolvent dokončil v únoru studium na Katolické teologické fakultě UK a získal bakalářský titul.

Reklama

Výběr článků

Načítám