Hlavní obsah

Nad Zemí putoval ohnivý prsten

Novinky,

Oslnivé zatmění Slunce v podobě ohnivého kroužku si mohli tuto neděli vychutnat někteří obyvatelé jižní polokoule. Video ukazuje částečné zatmění nad chilským městem Puerto Aysén. V daném patagonském regionu bylo zřejmě pozorovatelné nejlépe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Chile sledovali zatmění SlunceVideo: Reuters

 
Článek

Podívaná byla vidět pouze z jižních částí naší planety, jak informuje agentura Reuters. Předpokládá se, že zatmění nad městem Puerto Aysén se vyskytuje jen jednou za 400 let.

Prstencové zatmění Slunce neboli „ohnivý prsten“ nastane, když se Měsíc pohybuje mezi Zemí a Sluncem, avšak nezakryje naši nejbližší hvězdu zcela.

Kromě oblastí v Jižní Americe jako jih Chile a Argentiny šlo nebeskou událost dále spatřit hlavně v Africe. Nedělní putování částečně zakrytého Slunce skončilo po průchodu přes Angolu v blízkosti hranic Zambie a Demokratické republiky Kongo. Sledovatelné bylo i z Pacifiku, Atlantiku, Indického oceánu a Antarktidy.

„Tradiční” konec světa

Britský server Daily Express připomíná, že dle všemožných konspiračních teorií předznamenává tento „ohnivý prsten“ blížící se konec světa - alespoň v té podobě, v jaké jej dosud známe.

Daná představa má prapůvod v pohanské i mayské víře, že „konec světa nastává, když vše ztmavne“.

Je však třeba si uvědomit, že částečná zatmění se opakují každý rok.

Reklama

Související články

Slunce předvedlo impozantní protuberanci

Observatoř amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) zachytila skutečně velkolepou protuberanci nad slunečním povrchem. Jak informovala...

Výběr článků

Načítám