Hlavní obsah

Gibon jako hrdina z Hvězdných válek. Nový druh primáta je Skywalker

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci objevili nový druh gibona, kterého pojmenovali po Luku Skywalkerovi z filmové série Star Wars. Herec Mark Hamill, který postavu ztvárnil, je na to pyšný. Vědci tento nový druh primátů, kteří patří mezi vývojově nejvyšší, nalezli v odlehlých tropických lesích na jihozápadě Číny poblíž hranic s Barmou. Tým vedený zoologem Fan Pcheng-Fejem ze Sunjatsenovy univerzity v Kantonu však varuje, že mu hrozí vyhynutí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový druh gibona dostal jméno po Lukovi Skywalkerovi z Hvězdných válekVideo: Tim Jeffree, AP

 
Článek

Anglické jméno gibona je tak Skywalker hoolock gibbon. Jméno nedostal jen proto, že jsou vědci fanoušky vesmírné ságy, ale hlavně proto, že vědecké označení nového druhu (hoolock tianxing) znamená v čínštině „nebeský pohyb“.

Měli by být klasifikováni jako ohrožený druh.
Sam Turvey, výzkumník

Po nějaké době studování mohli výzkumní pracovníci potvrdit, že se od ostatních druhů gibonů skutečně liší. Jak zbarvením a tvarem obočí, které je načechrané a dává jim zamyšlený výraz, tak barvou vousů a genitálního ochlupení.

V oblasti druhy spíše jen mizí

Výzkumníci upozornili, že jde o ohrožený druh. „V této oblasti vlivem ztráty přirozeného prostředí, lovu a celkové přelidněnosti se počty mnoha druhů snižují, nebo dokonce už vyhynuli,“ řekl BBC Sam Turvey z Londýnské zoologické společnosti, který se na výzkumu podílel.

Je tedy podle něj velký úspěch, když se v čínském tropickém deštném pralese vůbec na gibona natrefí. „Natož když se ukázalo, že jde o doteď neznámý druh,“ podotkl.

Giboni jako takoví se vyskytují v Bangladéši, Indii, Číně a Myanmaru. Většinu svého života tráví v korunách stromů.

Skywalkerových gibonů však v Číně dle odhadu vědců existuje asi jen 200. Zatím není jasné, jak velká je jejich populace v sousední Barmě. „Měli by být klasifikováni jako ohrožený druh,“ soudí Turvey.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám