Hlavní obsah

Čeští vědci jsou na stopě vakcíny proti syfilidě

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vědci jsou, i díky významnému objevu českých molekulárních biologů, blíže k vytvoření vakcíny proti syfilidě. Po staletí bývala označována tato pohlavní nemoc za metlu lidstva a její šíření podstatně přibrzdil až objev penicilinu. Ovšem ani antibiotika nejsou všelékem, a také proto odborníci o syfilidě říkají, že je věčná.

Článek

Ročně se jí jen v Česku nakazí zhruba tisíc lidí, v minulosti se s nemocí potýkali třeba velikáni jako malíř Josef Mánes, spisovatel Josef Václav Sládek nebo básník Antonín Sova.

Vědcům se nyní podařilo odhalit skupinu kmenů bakterie Treponema pallidum, způsobující syfilidu, které jsou odolné vůči některým antibiotikům. Byl to nezbytný krok pro vývoj vakcíny.

Pokud by se ji jednou podařilo vytvořit, stačilo by přeočkovat ty, u nichž hrozí syfilida nejvíce, tedy například prostitutky. Zabránilo by se tak dalšímu šíření nemoci.

„Při výzkumu jsme zjistili, že většina kmenů původce syfilidy si je z genetického hlediska velmi podobná. Právě tato velká skupina je však zároveň odolná vůči antibiotiku Azitromycin, které se může u některých lidí využívat k léčbě místo tradičního penicilinu,“ řekl Právu David Šmajs z biologického ústavu lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Na penicilin je totiž nemálo lidí alergických. A po vývoji vakcíny by v podstatě žádná antibiotika nebyla nutná.

Mistr na úkryt

Lidstvo má s antibiotiky podle odborníků stále větší problém. Lékaři je, hlavně na přání pacientů, předepisují příliš často. Výsledkem je, že lidé jsou k jejich léčivým účinkům stále odolnější.

Na druhé straně vznikají i nové kmeny nemocí, tedy i syfilidy. Bakterie Treponema pallidum, která ji způsobuje, je podle odborníků mistr ve hře na schovávanou v lidském těle. Umí se totiž před imunitním systémem tak dobře ukrýt, že ten ji pak není schopen vypátrat a zlikvidovat. Právě nová vakcína by mu v tom měla napomoci. „Její vývoj je během na dlouhou trať, ale jdeme správným směrem,“ doplnil Šmajs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám