Hlavní obsah

Studenty gymnázií stále více láká medicína a farmacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Studenty gymnázií mezi vysokoškolskými obory nejvíce lákají lékařské a farmaceutické. Zájem o tuto společnou skupinu oborů se ve srovnání s rokem 2011 zvýšil, zjistil průzkum společnosti Scio mezi žáky na konci 3. ročníku gymnázií. Nejméně chtějí gymnazisté pokračovat ve studiu na zdravotnicko-sociálních oborech.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Budova Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Archivní snímek

Článek

Červnového průzkumu se zúčastnilo 1644 žáků z 53 gymnázií. Šlo o studenty, kteří vyplnili dotazník společně s testem obecných studijních předpokladů. Ten je součástí národních srovnávacích zkoušek organizovaných společností Scio, které desítky vysokých škol využívají jako součást přijímacího řízení.

Před pěti lety vedly humanitní obory

O lékařské a farmaceutické obory projevilo zájem 18 procent respondentů. Při obdobném průzkumu před pěti lety to bylo 14 procent gymnazistů.

Na konci třetího ročníku, kdy se průzkum konal, více než polovina gymnazistů ještě netušila, kam si podají přihlášku.

V roce 2011 vedly společensko-vědní a humanitní obory, které se v letošním pomyslném žebříčku propadly na druhou příčku. Má o ně zájem 14 procent studentů, kteří budou na jaře maturovat. O technické obory včetně informačních technologií má zájem 12 procent gymnazistů.

Nejméně studentů gymnázií by chtělo studovat sociální a nelékařské zdravotnické obory. Malý zájem projevili také o zemědělské a veterinární školy.

Na konci třetího ročníku, kdy se průzkum konal, ale více než polovina gymnazistů ještě netušila, kam si podají přihlášku. Při výběru školy je pro téměř dvě třetiny z nich klíčová kvalita výuky na fakultě. Asi dvě pětiny gymnazistů přihlížejí k městu, kde fakulta sídlí. Třetím nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím výběr školy bylo uplatnění v praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám