Hlavní obsah

Dvojice čínských astronautů se po měsíci vrátila z vesmíru

Peking

Dvojice čínských astronautů se v pátek po měsíci ve vesmíru úspěšně vrátila na Zem. Informovala o tom čínská státní televize. Mise byla v rámci čínského kosmického programu nejdelším pobytem lidské posádky ve vesmíru. Přistávací modul Šen-čou 11 (Božská loď) dosedl na severu autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko v severní Číně.

Foto: imago stock&people, ČTK

Zde astronauti v pátek přistáli. Snímek je ze středečních příprav.

Článek

Devětačtyřicetiletý Ťing Chaj-pcheng a sedmatřicetiletý Čchen Tung od 18. října působili na palubě čínské experimentální laboratoře Tchien-kung 2 (Nebeský palác). [celá zpráva]

Laboratoř je od září na oběžné dráze zhruba 400 kilometrů nad zemským povrchem. [celá zpráva]

Lékařské experimenty a příprava na misi

Na programu měli astronauti mimo jiné lékařské experimenty a testování technologií a systémů připravovaných pro vyslání základního modulu čínské vesmírné stanice v roce 2018.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dva čínští astronauti odstartovali do vesmíru v kosmické lodi Šen-čou 11

Stanice by měla začít plně fungovat v roce 2022 a měla by být v provozu asi deset let. Ukončená mise byla šestou čínskou vesmírnou výpravou s lidskou posádkou.

Třetí země s člověkem v kosmu

Předchozí pilotovanou kosmickou výpravu Čína uskutečnila v červnu 2013, kdy tři její kosmonauti strávili dva týdny na palubě experimentální laboratoře Tchien-kung 1. Ta byla na oběžné dráze od roku 2011 a letos byl její provoz ukončen.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a USA stala v roce 2003 třetí zemí, jež dokázala vlastními silami dopravit na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru a v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší radioteleskop na světě už pracuje

Čína v neděli uvedla do provozu největší radioteleskop na světě, který bude sloužit k výzkumu vesmíru, včetně pátrání po případných mimozemských civilizacích....

Výběr článků

Načítám