Hlavní obsah

Alzheimera lze včas odhalit testem ztráty čichu

Právo, mcm

Alzheimerovu nemoc lze diagnostikovat už v raném stadiu. Stačí k tomu zkouška čichové kapacity pacienta. Podle amerických vědců totiž pokles schopnosti cítit určité pachy může znamenat první signál nástupu této nemoci, při níž degeneruje mozek a časem nastupuje demence.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Náš výzkum ukázal, že narušení schopnosti určit pachy je předzvěstí přechodu k demenci.

Tato zjištění podporují myšlenku, že identifikace pachů je včasný prediktor nemoci,“ prohlásil odborný asistent Seonjoo Lee z americké Columbia University podle webu časopisu U. S. News and World Report.

Lee je spoluautorem jedné ze dvou studií, které zkoumají vztahy mezi čichem a demencí. Obě studie byly nyní předloženy na mezinárodní konferenci Alzheimerovské asociace v kanadském Torontu.

Autoři v rámci výzkumu sledovali 397 lidí z newyorského Manhattanu, kterým bylo v průměru 80 let, a původně netrpěli demencí. Nejdříve je podrobili testu na čich a pak, o čtyři roky později, znovu zkoumali jejich duševní stav.

Zjistili, že v té době už osmina sledovaných trpěla demencí a další pětina z nich vykazovala známky úpadku rozpoznávacích schopností. Demence či úpadek duševních schopností se přitom objevily u lidí, kteří měli na začátku výzkumu nejhorší výsledky v testu čichu.

Podle údajů České alzheimerovské společnosti žilo počátkem roku 2015 v Česku téměř 153 tisíc lidí s demencí. Bylo to o 10 tisíc lidí více než v roce 2013.
Dvě třetiny nemocných tvořily ženy, pouhou třetinu muži. Nejvíce lidí s demencí žije v Praze (na 20 tisíc). Následuje Jihomoravský kraj s 18 tisíci a třetí je Středočeský se 17,5 tisíce obyvatel postižených alzheimerem a demencí.

Dosud bylo možné identifikovat Alzheimerovu nemoc až v pozdním stadiu, kdy už je mozek těžce narušen a demence je zřetelná. Nový test otevírá možnost dříve nasadit dostupné léky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám